Zanim zaczniemy gotować, musimy zadbać o jakość składników. Kiedy już zdecydujemy się na karpia, warto wybrać tego z lokalnej hodowli, gdzie ryba jest zdrowa i świeża. Kluczowe dla smaku będzie również odpowiednie dobranie reszty składników. Potrzebujemy świeżych warzyw takich jak marchew, seler i pietruszka, które razem stworzą bazę pod aromatyczny bulion. Trzeba pamiętać też o przyprawach – liść laurowy i ziele angielskie dodadzą głębi aromatu. Niezbędna będzie także żelatyna do zrobienia galarety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić karpia w galarecie? Przepis
Pierwszym krokiem jest dokładne oczyszczenie ryby – usunięcie łusek, wypatroszenie jej oraz staranne usunięcie ości. Możemy delikatnie naciąć skórę, by przyprawy lepiej się wchłonęły.
Następnie kroimy karpia na kawałki, co ułatwi jego serwowanie. Rybę wcześniej marynujemy w odrobinie soku z cytryny, soli i przypraw, co pozwoli jej nabrać pełnego smaku. Tak przygotowaną rybę wkładamy w chłodne miejsce, by przyprawy wniknęły o w mięso.
Następnie trzeba przygotować bulion, który wykorzystamy do zrobienia galarety. Aby go zrobić, zaczynamy od zagotowania wody z dodatkiem pokrojonych warzyw, takich jak marchewki, seler i pietruszka. Dodajemy do tego liście laurowe, ziele angielskie i opcjonalnie głowę lub ogon karpia, które nadadzą wywarowi głębszy aromat. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.
Kiedy bulion jest gotowy, przecedzamy go, aby był klarowny. Następnie wkładamy do niego kawałki zamarynowanego karpia i gotujemy je około 20 minut. Po ugotowaniu ryby delikatnie ją wyciągamy i ponownie przecedzamy bulion. Następnie odstawiamy wywar do lekkiego ostudzenia. Gdy bulion przestygnie, dodajemy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Na 1 litr bulionu wykorzystujemy około 30 gramów żelatyny. Dzięki temu galareta będzie miała odpowiednią konsystencję i nie rozpadnie się na talerzu.
Jak przygotować karpia w galarecie? Ugotowane kawałki ryby układamy na półmisku, dekorując je tym, plasterkami marchewki, zielonym groszkiem, a także plasterków cytryny lub gałązek natki pietruszki.
Gdy warzywa są już na miejscu, ostrożnie zalewamy całość tężejącą galaretą, dbając o to, by każdy kawałek był nią otoczony. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężała. Po tym czasie ryba w galarecie jest gotowa do spożycia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.