Kultowy napój PRL-u. Przepis na "Ptysia"
Czy jest na sali ktoś, kto nie pił kultowego "Ptysia"? Jeśli nadal nie możecie zapomnieć o tym nieziemskim smaku kultowego napoju PRL-u, oto przepis. Ach, te sentymenty...
Źródło zdjęć: © Facebook, Ptyś
Napój "Ptyś", gdy tylko został wyprodukowany, zrobił niemałą furorę na sklepowych półkach. Miał fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Gdy zniknął w połowie lat 90., wielu tęskniło za jego smakiem. I choć w tym roku powrócił, nadal możesz zrobić go sama w domu!
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Napój "Ptyś". Składniki:
- 1/2 kg pomarańczy
- 90 dag cukru
- 1/2 kg marchwi
- 3 dag kwasku cytrynowego
- 10 l wody
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Napój "Ptyś". Wykonanie:
- Pomarańcze umyć i sparzyć gorącą wodą, pokroić na 8 pasków ze skórą.
- Marchew utrzeć na tarce z dużymi oczkami, to zalać 1 1/2 l wody i gotować 2 godz.
- Potem zmiksować jak koktajl, wcześniej ugotować 8 l wody.
- Cukier gotować 15 min z 1 l wody.
- Wlać koktajl do wody z cukrem i gotować 10 min, do ugotowanej wcześniej wody 8 l dodać kwasek cytrynowy.
- Wymieszać.
- Na drugi dzień przecedzić przez gęste sito i wlać w butelki.
Źródło artykułu: o2pl