Postny żur z grzybami. Idealny na Środę Popielcową

5

Czas kulinarnego postu, jaki rozpoczyna Środa Popielcowa, nie musi kojarzyć się z lichymi daniami bez wyrazu. Z pomocą przychodzą tu staropolskie przepisy, a wśród nich... żur z grzybami! Kwaskowa głębia i wyrazisty aromat lasu sprawią, że jedząc tę zupę na moment zapomnimy o ścisłym poście.

Postny żur z grzybami. Idealny na Środę Popielcową
Żur z grzybami - zdj. ilustracyjne (Pixabay)

Tradycyjny żur z grzybami, choć bezmięsny, syci i zadziwia intensywnością smaku. Mocno kwaskowy żurek z dodatkiem grzybów oraz tłuczonych ziemniaków idealnie sprawdzi się jako postne danie na Środę Popielcową.

Nawet jeśli nie zdążmy ukisić go na czas, z powodzeniem możemy użyć kupnej wersji. Bo prawdziwy smak tej zupy tkwi w jakościowych dodatkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Jak zrobić zakwas na żurek?

Postny żur z grzybami. Potrzebne składniki

  • 2 słoiki suszonych grzybów (ok. 1 l pojemności każdy)
  • 2 butelki zakwasu na żur
  • pęczek włoszczyzny (powinno być sporo marchewki)
  • 3 cebule
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • ugotowane ziemniaki
  • olej lniany rafinowany lub inny roślinny

Postny żur z grzybami. Sposób przygotowania

  • Namocz suszone grzyby, najlepiej na całą noc przed gotowaniem/
  • Przygotuj bulion, dodaj do niego liście laurowe, ziele angielskie i wlej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zagotuj.
  • Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w osobnym garnku.
  • Gdy zupa będzie gotowa, odcedź grzyby i warzywa, a do wywaru wlej zakwas. Gotuj razem przez około 10 minut.
  • Warzywa z wywaru pokrój na drobno, ziemniaki utłucz. Na patelni zeszklij cebulę.
  • Do talerzy wyłóż po łyżce puree, okraszaj smażoną cebulą, dodaj po łyżce ugotowanych warzyw i grzybów. Całość zalewaj gorącym żurem.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić