Prawdziwe ziemniaki po włosku. Dodaj parmezan

6

Ten przepis zachwyci wszystkich miłośników ziemniaków. Chrupiący na zewnątrz i miękki w środku, umiarkowanie ostry, będzie doskonałym dodatkiem i ozdobi każdy stół. Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne.

Prawdziwe ziemniaki po włosku. Dodaj parmezan
Ziemniaki po włosku z czosnkiem i parmezanem

Lubicie ziemniaki? Istnieje tysiąc sposobów na ich przygotowanie. Włosi dodają do nich czosnek i parmezan. Poniżej krok po kroku prezentujemy, jak przygotować pyszne ziemniaki po włosku.

Ziemniaki po włosku. Składniki:

  • Ziemniaki – 2 kg
  • Masło
  • Olej z oliwy
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sól, pieprz
  • Starty parmezan
  • Czerwona papryka suszona (opcjonalnie)

Czytaj też: Frytki po chińsku. Poznaj sekret azjatyckiej przekąski

Ziemniaki po włosku. Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Posmaruj formę masłem.
  • Obierz ziemniaki i pokrój je w dowolny sposób - im cieńsze plastry, tym bardziej chrupiące będą ziemniaki.
  • W misce połącz posiekane ziemniaki z olejem z oliwy, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i połową parmezanu.
  • Przełóż do naczynia do pieczenia i piecz przez 30 minut.
  • Następnie posyp pozostałym serem i piecz na złoty kolor.

Czytaj też: Czekoladowy milkshake - jak z McDonald's. I to bez cukru! Tylko 200 kcal

Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić