Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Karolina Woźniak
|

Prosty przepis na ciasto orzechowo-budyniowe. Idealny deser na szybko

1
Podziel się:

Ciasto orzechowe z masą budyniową idealnie sprawdzi się jako deser. Wykonanie go nie zajmuje dużo czasu, a większość składników z pewnością znajdziecie w swojej kuchni.

Ciasto orzechowe to idealny pomysł na deser.
Ciasto orzechowe to idealny pomysł na deser. (YouTube)

Orzechowiec to pyszne ciasto miodowe z masą budyniową i orzechami, które są zanurzone w lekkim karmelu. Przepis z pewnością zagości na dłużej w waszych domach. Wykonanie go nie zajmie ci dużo czasu.

Prosty przepis na ciasto orzechowo-budyniowe. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka

Warstwa orzechowa:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu

Masa maślana:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej

Prosty przepis na ciasto orzechowo-budyniowe. Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Przesiej mąkę i wymieszaj z sodą oczyszczoną
  • Roztop masło z miodem i cukrem, wszystko wymieszaj
  • Lekko ubij jajka
  • Wlej do mąki przestudzone masło i roztrzepane jajka
  • Zagnieć ciasto i podziel na dwie części

Warstwa orzechowa:

  • Zagotuj masło z miodem i cukrem
  • Gotuj aż cukier się rozpuści
  • Dodaj posiekane orzechy
  • Wymieszaj i chwile gotuj

Masa maślana:

  • Ugotuj budyń wg. opisu na opakowaniu
  • Podczas gotowania mleka dodaj cukier
  • Utrzyj masło na pulchną masę
  • Dodawaj partiami wystudzony budyń
  • Wyłóż formę do pieczenia papierem
  • Jedną częścią ciasta wyłóż formę i wyrównaj
  • Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 10 minut
  • Drugą część ciasta wyłóż do tej samej formy
  • Nałóż na nią warstwę orzechową
  • Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
  • Gotowe ciasto przełóż masą budyniową

I gotowe! Po upieczeniu najlepiej poczekać aż ciasto wystygnie i włożyć je do lodówki, żeby je schłodzić. Orzechowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy.

Zobacz także: Smacznego na dobry wieczór! Odc. 2: Chlebek bananowy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(1)
Barbara
2 lata temu
To jest pyszne, ale przepis nie taki prosty, trzeba się narobić
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić