Kulinarny hit grzybiarzy. Przepis idealny na początek grzybowego sezonu

1

Sezon grzybowy za pasem, warto mieć już w zanadrzu przepisy na najlepsze dania z grzybami. Bułeczki drożdżowe to jedna z najpopularniejszych grzybowych przekąsek w Polsce. W zależności od regionu można je smażyć na głębokim tłuszczu lub piec.

Kulinarny hit grzybiarzy. Przepis idealny na początek grzybowego sezonu
(Getty Images)

Przepis na drożdżowe bułeczki z grzybami. Potrzebne składniki:

  • 60 g drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 400 g grzybów (mogą być pieczarki lub kurki)
  • cebula
  • sól, pieprz
  • kostka masła

Przepis na drożdżowe bułeczki z grzybami. Sposób wykonania:

  • Drożdże pokrusz, wymieszaj do rozpuszczenia z wodą, cukrem i łyżką mąki, odstaw na 15 minut
  • Aktywowane drożdże wymieszaj z mąką i ugniataj ciasto na gładką masę przez 20 minut
  • Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut
  • W tym czasie pokrój cebulę, oczyść i pokrój grzyby i smaż na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
  • Wyrośnięte już ciasto ugniataj jeszcze chwilę i podziel na części z których uformujesz mniejsze kuleczki
  • Do mniejszych części daj trochę farszu i dokładnie zamknij bułkę
  • Tak przygotowane bułeczki piecz ok 15 minut w temperaturze 180 stopni

Pieczenie możesz zamienić na głęboki olej. Wtedy smaż bułeczki do złocistego koloru. Jeśli jednak zdecydujesz się na pieczoną wersję, ciepłe bułeczki możesz posmarować masłem i dodatkiem pietruszki, soli i czosnku.

Zobacz także: Boczniaki. Dlaczego warto je jeść?
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić