Kulinarny hit grzybiarzy. Przepis idealny na początek grzybowego sezonu
Sezon grzybowy za pasem, warto mieć już w zanadrzu przepisy na najlepsze dania z grzybami. Bułeczki drożdżowe to jedna z najpopularniejszych grzybowych przekąsek w Polsce. W zależności od regionu można je smażyć na głębokim tłuszczu lub piec.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Przepis na drożdżowe bułeczki z grzybami. Potrzebne składniki:
- 60 g drożdży
- 3 szklanki mąki
- szklanka wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 400 g grzybów (mogą być pieczarki lub kurki)
- cebula
- sól, pieprz
- kostka masła
Czytaj także: Rozpustny przepis na koniec wakacji. Pizza z frytek
Przepis na drożdżowe bułeczki z grzybami. Sposób wykonania:
- Drożdże pokrusz, wymieszaj do rozpuszczenia z wodą, cukrem i łyżką mąki, odstaw na 15 minut
- Aktywowane drożdże wymieszaj z mąką i ugniataj ciasto na gładką masę przez 20 minut
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut
- W tym czasie pokrój cebulę, oczyść i pokrój grzyby i smaż na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
- Wyrośnięte już ciasto ugniataj jeszcze chwilę i podziel na części z których uformujesz mniejsze kuleczki
- Do mniejszych części daj trochę farszu i dokładnie zamknij bułkę
- Tak przygotowane bułeczki piecz ok 15 minut w temperaturze 180 stopni
Pieczenie możesz zamienić na głęboki olej. Wtedy smaż bułeczki do złocistego koloru. Jeśli jednak zdecydujesz się na pieczoną wersję, ciepłe bułeczki możesz posmarować masłem i dodatkiem pietruszki, soli i czosnku.
Boczniaki. Dlaczego warto je jeść?
Źródło artykułu: o2pl