Przepis na ciasto "wiewiórka". Jeden składnik bardzo odróżnia je od szarlotki

3

"Wiewiórka" to proste i szybkie ciasto z orzechami i jabłkami. Smakuje podobnie do szarlotki, jednak zdaniem wielu dodatek orzechów włoskich sprawia, że ciasto ma swój wyjątkowy, niepowtarzalny smak.

Przepis na ciasto "wiewiórka". Jeden składnik bardzo odróżnia je od szarlotki

Proste ciasto "wiewiórka", jak na deser, ma stosunkowo niedużo kalorii na porcję. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a pieczenie zajmuje około godziny. Ciasto można zrobić w wersji z orzechami laskowymi, jednak najlepiej sprawdzają się właśnie orzechy włoskie.

Przepis na ciasto "wiewiórka". Potrzebne składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka orzechów włoskich
Zobacz także: Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki

Przepis na ciasto "wiewiórka". Sposób wykonania:

  • Na początek orzechy włoskie posiekaj drobno.
  • Wbij jajka do miski.
  • Ubij jajka z cukrem i solą.
  • Następnie dodaj sodę, cynamon, proszek do pieczenia, mąkę i miód. Miksuj, aż masa stanie się jednolita.
  • Teraz pokrój jabłka. Pozostaw niewielkie fragmenty, które widoczne będą w cieście.
  • Wymieszaj powstałą wcześniej masę ciasta z jabłkami.
  • Dodaj orzechy, wymieszaj, a następnie masę przelej do formy.
  • Piecz w piekarniku przez około godzinę, w temp. ok. 200 st. Celsjusza.

Ciasto to idealnie pasuje do herbaty. Pysznie smakuje także z ciepłym mlekiem.

Autor: HNM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić