Przepis na ciasto "wiewiórka". Jeden składnik bardzo odróżnia je od szarlotki
"Wiewiórka" to proste i szybkie ciasto z orzechami i jabłkami. Smakuje podobnie do szarlotki, jednak zdaniem wielu dodatek orzechów włoskich sprawia, że ciasto ma swój wyjątkowy, niepowtarzalny smak.
Proste ciasto "wiewiórka", jak na deser, ma stosunkowo niedużo kalorii na porcję. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a pieczenie zajmuje około godziny. Ciasto można zrobić w wersji z orzechami laskowymi, jednak najlepiej sprawdzają się właśnie orzechy włoskie.
Przepis na ciasto "wiewiórka". Potrzebne składniki:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżki cynamonu
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka orzechów włoskich
Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki
Czytaj także: Przepis na domowe żelki. Tylko 2 składniki
Przepis na ciasto "wiewiórka". Sposób wykonania:
- Na początek orzechy włoskie posiekaj drobno.
- Wbij jajka do miski.
- Ubij jajka z cukrem i solą.
- Następnie dodaj sodę, cynamon, proszek do pieczenia, mąkę i miód. Miksuj, aż masa stanie się jednolita.
- Teraz pokrój jabłka. Pozostaw niewielkie fragmenty, które widoczne będą w cieście.
- Wymieszaj powstałą wcześniej masę ciasta z jabłkami.
- Dodaj orzechy, wymieszaj, a następnie masę przelej do formy.
- Piecz w piekarniku przez około godzinę, w temp. ok. 200 st. Celsjusza.
Ciasto to idealnie pasuje do herbaty. Pysznie smakuje także z ciepłym mlekiem.
Źródło artykułu: o2pl