Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|

Sekret zupy idealnej na Wielkanoc. Zdradził go Karol Okrasa [PRZEPIS]

15
Podziel się:

Popularny kucharz Karol Okrasa podzielił się przepisem na tradycyjny barszcz biały na zakwasie. Okrasa zdradził co jest sekretem zupy idealnej na wielkanocne śniadanie.

Sekret zupy idealnej na Wielkanoc. Zdradził go Karol Okrasa [PRZEPIS]
Popularny kucharz Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na barszcz biały na zakwasie. (YouTube, Instagram)

Zależnie od regionu jedni na święta wielkanocne przygotowują żurek inni barszcz biały. Tym razem prezentujemy przepis Karola Okrasy na najlepszy barszcz biały na zakwasie. Aromatyczny wywar oraz zakwas z soku z kiszonej kapusty łączy wszystko to, co najlepsze w wielkanocnej tradycji. Przepis Karola Okrasy jest bardzo prosty w wykonaniu. Co najważniejsze zakwas możesz dodać do zupy od razu po wymieszaniu składników.

Przepis na barszcz biały wg Karola Okrasy. Potrzebne składniki:

do wywaru:

  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pieprz
  • 1,5 l zimnej wody
  • 400 g kiełbasy wędzonej
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 4 szt. liści laurowych
  • 2 szt. suszonych grzybów

do zakwasu:

dodatkowo:

  • 150 ml słodkiej śmietanki 30 proc
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 szczypty cukru

Przepis na barszcz biały wg Karola Okrasy. Sposób przygotowania:

  • przez 20-25 minut ugotuj wywar z warzyw, dodaj kiełbasę i na koniec grzyby
  • przygotuj zakwas: do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojony czosnek i przyprawy, zalej sokiem z kiszonej kapusty, dokładnie wymieszaj i odstaw na jakiś czas albo wykorzystaj od razu
  • z wywaru wyjmij warzywa i kiełbasę
  • dodaj zakwas do wywaru i doprowadź do gotowania
  • w misce wymieszaj śmietankę z octem, dodaj chrzan
  • do śmietany dodaj pół szklanki lub więcej zagotowanego wywaru z zakwasem i wymieszaj
  • zahartowaną śmietanę połącz z wywarem
  • przypraw barszcz biały do smaku
  • do garna wrzuć z powrotem pokrojoną kiełbasę
  • barszcz biały powinien się zagotować
  • na koniec dodaj do zupy odrobinę cukru
Zobacz także: Kotlety jajeczne. Wspomnienie z PRL-u
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(15)
Kaziulkowa
2 lata temu
żurek z octem ? kwaśność zależy od ilości dodanego zakwasu a nie octu ....
Kaziulkowa
2 lata temu
żurek z octem ? kwaśność zależy od ilości dodanego zakwasu,a nie octu ....
Jola z Brzez...
2 lata temu
Zwalić gruche do gara i jest żurek jak talala :)
Anaaa
2 lata temu
Okrasa,wpadnij do mnie do domu...zrobię Ci taki żurek,jakiego w życiu kucharski celebryto nie jadłeś.....
Widz
2 lata temu
Okrasa,to ten co na polu rolnika bez jego zgody nagranie robił I salwował się ucieczką?
Tttt
2 lata temu
Coż za news.oniemiałem.
Jerry
2 lata temu
A ten seler to 50 dag czy 1 kg bo takie tylko u nas w Auchan
Dziabąg
2 lata temu
Okrasa bez kolendry coś zrobił?
WielkaNoc
2 lata temu
Ale po co zupa.Wódka do zupy nie pasuje.
Staroświecki
2 lata temu
Jakby moja matka zrobiła mojemu ojcu taki "żurek" to byłaby to jej ostatnia zupa.
Antoni Rydzyk
2 lata temu
Malkontenci, chyba wiadomo do kogo to piszę. Kupcie sobie gorący kubek w torebce i nie wymyślacie głupot. A jeśli i to was nie przekonuje to zapytajcie ojca czy to prawda, że gumką pękła
Żurawinka
2 lata temu
A gdzie kupić sok z kiszonej kapusty, w Zabrzu nigdzie nie ma.
Piero
2 lata temu
Nie jest to przepis Okrasy. Żaden kucharz nie hartuje śmietany 30%🤣🤣🤣
123
2 lata temu
Na o2.pl został usunięty mój komentarz. Dobrze wiedzieć!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić