Sekret zupy idealnej na Wielkanoc. Zdradził go Karol Okrasa [PRZEPIS]

24

Popularny kucharz Karol Okrasa podzielił się przepisem na tradycyjny barszcz biały na zakwasie. Okrasa zdradził co jest sekretem zupy idealnej na wielkanocne śniadanie.

Sekret zupy idealnej na Wielkanoc. Zdradził go Karol Okrasa [PRZEPIS]
Popularny kucharz Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na barszcz biały na zakwasie. (YouTube, Instagram)

Zależnie od regionu jedni na święta wielkanocne przygotowują żurek inni barszcz biały. Tym razem prezentujemy przepis Karola Okrasy na najlepszy barszcz biały na zakwasie. Aromatyczny wywar oraz zakwas z soku z kiszonej kapusty łączy wszystko to, co najlepsze w wielkanocnej tradycji. Przepis Karola Okrasy jest bardzo prosty w wykonaniu. Co najważniejsze zakwas możesz dodać do zupy od razu po wymieszaniu składników.

Przepis na barszcz biały wg Karola Okrasy. Potrzebne składniki:

do wywaru:

  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pieprz
  • 1,5 l zimnej wody
  • 400 g kiełbasy wędzonej
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 4 szt. liści laurowych
  • 2 szt. suszonych grzybów

do zakwasu:

dodatkowo:

  • 150 ml słodkiej śmietanki 30 proc
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 szczypty cukru

Przepis na barszcz biały wg Karola Okrasy. Sposób przygotowania:

  • przez 20-25 minut ugotuj wywar z warzyw, dodaj kiełbasę i na koniec grzyby
  • przygotuj zakwas: do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojony czosnek i przyprawy, zalej sokiem z kiszonej kapusty, dokładnie wymieszaj i odstaw na jakiś czas albo wykorzystaj od razu
  • z wywaru wyjmij warzywa i kiełbasę
  • dodaj zakwas do wywaru i doprowadź do gotowania
  • w misce wymieszaj śmietankę z octem, dodaj chrzan
  • do śmietany dodaj pół szklanki lub więcej zagotowanego wywaru z zakwasem i wymieszaj
  • zahartowaną śmietanę połącz z wywarem
  • przypraw barszcz biały do smaku
  • do garna wrzuć z powrotem pokrojoną kiełbasę
  • barszcz biały powinien się zagotować
  • na koniec dodaj do zupy odrobinę cukru
Zobacz także: Kotlety jajeczne. Wspomnienie z PRL-u
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić