Przepis na hit z PRL-u. Bułki z pieczarkami są przepyszne

18

Są pyszne, mięciutkie, a do tego w środku mają mnóstwo pieczarek! Bułki z pieczarkami w PRL-u były prawdziwym rarytasem! A teraz... Cóż, wciąż ciężko im się oprzeć.

Przepis na hit z PRL-u. Bułki z pieczarkami są przepyszne
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Choć w PRL-u wiele brakowało, wśród przepisów można znaleźć prawdziwe perełki. Niewątpliwym hitem były bułki z pieczarkami. Można zjeść je ze smakiem zarówno na obiad, a jeśli coś zostanie... doskonale smakują też zimne. Nic dodać, nic ująć.

Hit PRL-u - bułki z pieczarkami. Składniki:

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 125 ml letniego mleka
  • 125 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Hit PRL-u - bułki z pieczarkami. Wykonanie:

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami.
  • Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej.
  • Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
  • Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Przygotować nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, by zmniejszyły objętość, wystudzić.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części, około 80 g każda.
  • Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło/owal.
  • Kłaść nadzienie, składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami.
  • Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości.
  • Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.
  • Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić