Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Rewelacyjne przetwory na zimę. Cukinia w słoikach

1
Podziel się:

Połowa sierpnia za pasem, a to oznacza tylko jedno - czas powoli zacząć myśleć o jesieni i zimie. A co się doskonale sprawdza w tych porach roku już od czasów naszych mam i babć? Rzecz jasna przetwory! Jeśli jednak dość masz ogórków, papryki czy pomidorów, przedstawiamy Ci przepis, w którym się zakochasz. Cukinia w słoikach to prawdziwe niebo w gębie!

Rewelacyjne przetwory na zimę. Cukinia w słoikach
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Zbliżająca się końcówka lata to niestety coraz krótsze dni i coraz chłodniej na dworze. Nie ma jednak co ukrywać - to jedna z najsmaczniejszych pór roku. To właśnie wtedy zajadamy się doskonałymi przetworami.

A te z cukinii to prawdziwy smakołyk. W dodatku mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych, co w chłodniejszych okresach jest szczególnie ważne. Jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten.

Cukinia w słoikach. Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 2-3 kawałki korzenia chrzanu
  • pęczek kopru z baldaszkami
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli (niejodowana do przetworów lub kłodawska)
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu czarnego i gorczycy

Cukinia w słoikach. Wykonanie:

  • Porządnie umyj cukinię i odetnij końcówki.
  • Młode cukinie możesz pokroić w plasterki, a z większych wytnij nasionka i pokrój w podłużne kawałki.
  • Umyj koper i podziel na mniejsze fragmenty, potnij gałązki na krótsze.
  • Obierz chrzan i pokrój na drobniejsze kawałki.
  • Wlej wodę do garnka, dodaj sól i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia.
  • Możesz podgrzać, by przyspieszyć proces.
  • Na dna słoików wykładaj ziarna pieprzu, gorczycę, kawałki chrzanu i gałązki kopru.
  • Ciasno układaj fragmenty cukinii w słoikach, ale pamiętaj, aby jej nie ugniatać.
  • Na wierzch słoików ułóż plasterki obranego czosnku i koper.
  • Zalej cukinie ciepłą zalewą i mocno zakręć słoiki.
  • Ustaw słoiki w ciepłym miejscu, możesz podstawić pod nie talerzyki, ponieważ podczas kiszenia będzie wypływał sok.
  • Cukinie będą gotowe po 2 tygodniach.
  • Przechowuj je przez zimę w spiżarni lub piwnicy.

Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(1)
Kapitan Price
2 miesiące temu
Czy po dwóch tygodniach pasteryzować?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić