Solisz tak ziemniaki? Ten błąd popełnia wiele osób

Solenie ziemniaków to czynność, która wydaje się banalna, ale jej odpowiednie wykonanie może znacząco wpłynąć na jakość gotowanych potraw. Dowiedz się, jak i kiedy najlepiej solić ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe.

Kiedy solić ziemniaki?Kiedy solić ziemniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Małgorzata Badur

Gotowanie ziemniaków to jedna z najprostszych i najczęstszych czynności w kuchni. Choć może się wydawać, że nie można tu popełnić błędu, to niepoprawne solenie może wpłynąć na smak i teksturę ziemniaków. Warto więc poznać kilka podstawowych zasad, które mogą w tym pomóc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Kiedy solić ziemniaki?

Jedną z najczęstszych wątpliwości dotyczących gotowania ziemniaków jest moment dodania soli. Specjaliści radzą, by sól dodawać, dopiero gdy woda zacznie się gotować. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że sól dodana na tym etapie szybko się rozpuszcza, co pozwala uniknąć osadów na garnkach.

Ponadto późniejsze solenie nie tylko chroni garnki, ale i sprzyja oszczędzaniu energii. Słona woda dłużej się zagotowuje, co prowadzi do większego zużycia prądu lub gazu.

Ilość soli dodać do ziemniaków?

Istotną kwestią jest także ilość soli dodawanej do ziemniaków. Najlepsza proporcja to dwie łyżeczki soli na trzy litry wody. Taka ziemniaki nie wyjdą ani zbyt słone, ani mdłe.

Stosowanie odpowiednich proporcji soli pomaga również zachować faktyczny smak ziemniaków oraz ich wartości odżywcze. Dzięki temu nasze posiłki są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowe. Nie trzeba być wybitnym kucharzem, by zauważyć, jak ilość soli wpływa na ostateczny rezultat potrawy.

Skutki błędnego solenia

Dodanie soli do zimnej wody może prowadzić do różnych problemów. Pierwszym z nich jest wydłużenie czasu gotowania, co bezpośrednio wpływa na wzrost rachunków za prąd lub gaz. Wynika to z faktu, że słona woda potrzebuje więcej czasu na osiągnięcie temperatury wrzenia niż woda bez soli.

Nieodpowiednie solenie nie kończy się jednak tylko na tym. Regularne dodawanie soli do zimnej wody może powodować powstawanie osadów, które trudniej usunąć z powierzchni garnków, a w długiej perspektywie może prowadzić do ich korozji. Garnki wykonane z metalu są szczególnie podatne na ten problem.

Odpowiednie solenie ziemniaków to więcej niż tylko kwestia smaku. To także sposób na oszczędność i zachowanie jakości naszych naczyń kuchennych. Kluczem jest dodawanie soli do wrzącej wody oraz przestrzeganie zalecanych proporcji.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?