Takie kotlety schabowe robiły nasze babcie. Dodaj jeden składnik, a poczujesz różnicę

148

Jak powszechnie wiadomo, niemal wszystkie babcie są mistrzyniami gotowania. To one najlepiej wiedzą, jak przyrządzić tradycyjny obiad. Okazuje się, że do idealnego kotleta schabowego potrzeba jednego dodatkowego składnika, o którym zwykle zapominamy. Bez niego danie może nie być tak pyszne jak u babci.

Takie kotlety schabowe robiły nasze babcie. Dodaj jeden składnik, a poczujesz różnicę
Kotlety schabowe jak u babci. Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Idealny kotlet schabowy? Tylko z przepisu ukochanej babci! Dlaczego jej schabowe są tak szczególne i nieziemsko pyszne? Powód jest prosty. Kotleta moczy w mleku z... czosnkiem! Wtedy staje się smaczniejszy, bardziej aromatyczny i perfekcyjnie "przyprawiony". Palce lizać!

Kotlety schabowe z przepisu babci. Składniki

  • 6 kotletów ze schabu
  • szklanka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej kokosowy do smażenia

Kotlety schabowe z przepisu babci. Wykonanie

  • Kotlety rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki.
  • W misce układamy nasze kotlety z czosnkiem (poprzekładane na przemian z czosnkiem).
  • Zalewamy wszystko mlekiem i chowamy do lodówki na noc bądź co najmniej na dwie godziny.
  • Następnie kotlety obtaczamy w bułce tartej. Mocno dociskamy ze wszystkich stron, aby panierka równomiernie pokryła kotlety. 
  • Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej kokosowy.
  • Smażymy kotlety na rumiano z dwóch stron.
  • Podajemy z ulubioną surówką, ziemniakami lub ryżem.

Takie kotlety schabowe przypomną najlepsze obiady u babci. Życzymy smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić