Takie kotlety schabowe robiły nasze babcie. Dodaj jeden składnik, a poczujesz różnicę
Jak powszechnie wiadomo, niemal wszystkie babcie są mistrzyniami gotowania. To one najlepiej wiedzą, jak przyrządzić tradycyjny obiad. Okazuje się, że do idealnego kotleta schabowego potrzeba jednego dodatkowego składnika, o którym zwykle zapominamy. Bez niego danie może nie być tak pyszne jak u babci.
Idealny kotlet schabowy? Tylko z przepisu ukochanej babci! Dlaczego jej schabowe są tak szczególne i nieziemsko pyszne? Powód jest prosty. Kotleta moczy w mleku z... czosnkiem! Wtedy staje się smaczniejszy, bardziej aromatyczny i perfekcyjnie "przyprawiony". Palce lizać!
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Kotlety schabowe z przepisu babci. Składniki
- 6 kotletów ze schabu
- szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej kokosowy do smażenia
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Kotlety schabowe z przepisu babci. Wykonanie
- Kotlety rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki.
- W misce układamy nasze kotlety z czosnkiem (poprzekładane na przemian z czosnkiem).
- Zalewamy wszystko mlekiem i chowamy do lodówki na noc bądź co najmniej na dwie godziny.
- Następnie kotlety obtaczamy w bułce tartej. Mocno dociskamy ze wszystkich stron, aby panierka równomiernie pokryła kotlety.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej kokosowy.
- Smażymy kotlety na rumiano z dwóch stron.
- Podajemy z ulubioną surówką, ziemniakami lub ryżem.
Takie kotlety schabowe przypomną najlepsze obiady u babci. Życzymy smacznego!