aktualizacja 

To się jadło w PRL-u. Bajecznie proste bajaderki

20

Kultowy deser PRL-u, czyli bajaderki to małe ciastka z resztek innych ciast. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie. Nie będziesz też potrzebować piekarnika.

To się jadło w PRL-u. Bajecznie proste bajaderki
Bajaderka (Wikipedia)

Bajaderki to ciastka wykonane z resztek innych ciast lub niepotrzebnych skrawków. Do ich przygotowania możesz także użyć wypieku z zakalcem lub zwykłych ciastek, na które już nie masz ochoty.

Bajaderki. Potrzebne składniki:

  • ok. 0,5 kg biszkoptów, herbatników, biszkoptu, piernika lub podobnego wypieku bez dodatku kremu, galaretki itp. (mogą być ścinki lub resztki)
  • 1-2 łyżki serka mascarpone lub homogenizowanego
  • 1-2 łyżki powideł o dowolnym smaku
  • dwie garście posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • łyżka masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • wiórki kokosowe, kolorowa posypka, posiekana czekolada lub orzechy

Bajaderki. Sposób przygotowania:


  • ciasto lub ciastka dokładnie pokrusz (możesz sobie pomóc robotem kuchennym lub blenderem
  • do ciasta dodaj serek, powidła i miękkie masło, a następnie zagnieć na jednolitą masę
  • jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj dodatkową porcję np. pokruszonych herbatników, orzechów, kakao lub mleka w proszku (jeśli masa jest za gęsta, wystarczy odrobina śmietany, mleka lub powideł)
  • z powstałej masy formuj niewielkie kulki
  • czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj czekoladę
  • kulki ciasta zanurzaj w czekoladzie i obtaczaj w przygotowanej wcześniej posypce
  • gotowe bajaderki odstaw do zastygnięcia w lodówce

Gotowe. Smacznego! Bajaderki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli dodamy do nich aromat migdałowy lub rumowy albo odrobinę mocnego alkoholu.

Zobacz także: Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić