Zostało ciasto po świętach? Zrób bajaderki

4

Zostały ciasta po świętach? Nie wyrzucaj! Zrób bajaderki. Idealne do kawy lub wieczorną przekąskę.

Zostało ciasto po świętach? Zrób bajaderki
Bajaderki. (YouTube)

Jeśli po świętach zostały ci ciasta, nie wyrzucaj ich. Jeśli mają się zmarnować, przygotuj bajaderki. Idealnie sprawdzą się do kawy. Jeśli masz ciasto z kremem - możesz go zdjąć i zmielić z resztą ciast. Masa powinna wyjść słodka, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, dopraw cukrem. Zamiast olejku rumowego możesz użyć też prawdziwego rumu lub innego alkoholu, który nada bajaderkom wyrazistości.

Przepis na bajaderkę. Składniki:

  • 900 g ciasta (bez żelatyny, owoców, mas kremowych, mogę być orzechy)
  • pół szklanki mleka
  • ok. 300 g ulubionego dżemu
  • 125 g masła
  • olejek lub ekstrakt rumowy
  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • 4 łyżki kakao

Przepis na bajaderkę. Wykonanie:

  • Ciasta zmiel w maszynce do mięsa lub zblenduj
  • Zagotuj mleko z masłem i kakao, przestudź
  • Dodaj do zblendowanych ciast
  • Dodaj resztę składników, dokładnie wymieszaj
  • Z powstałej masy ulep kulki
  • Obtocz je w kakao lub wiórkach kokosowych
  • Przechowuj w lodówce
Zobacz także: Bajaderki - prosty przepis na ciasteczka z resztek
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić