Wyrzucasz skórki od banana? Spróbuj tego przepisu, a zmienisz zdanie

Do niedawna nie miały swojego zastosowania innego niż ewentualne dorzucenie do kompostu. Mamy przepis na skórki od banana, dzięki któremu już nigdy nie trafią do kosza!

bananSkórka od banana jest jadalna. I jest bardzo smaczna!
Źródło zdjęć: © Pixabay

W Europie skórka od banana zazwyczaj leci prosto do kosza. Jednak w kuchni afrykańskiej od dawna ma swoje zastosowanie. Na naszym kontynencie spopularyzowana została dopiero w ubiegłym roku, gdy hitem stało się pieczenie bananowego chlebka. Nigella Lawson w swojej książce "Eat, Cook, Repeat" zamieściła przepis na wykorzystanie skórki od banana. Nie sądziła, że stanie się takim hitem.

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Przepis na danie ze skórką od banana. Składniki:

  • 3 skórki od banana
  • mały kalafior razem z liśćmi
  • 1 ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3 szalotki
  • świeża papryczka chili
  • ok. 4 cm imbiru pokrojonego w plasterki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • mały pęczek posiekanej kolendry (zostaw łodygi)
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • ugotowany ryż lub chleb naan do podania

Przepis na danie ze skórką od banana. Wykonanie:

  • W dużym garnku zagotuj wodę
  • Skórki od banana włóż do naczynia żaroodpornego, zalej je wodą tak, by przykryły się nią w całości
  • W pozostałej części wody ugotuj kalafiora podzielonego na różyczki i jego liście
  • Wymieszaj 1/2 łyżeczki kurkumy i drobnej soli w misce wraz z namoczonymi skórkami bananów, odstaw na około 30 minut, aż zmiękną i ostygną.
  • Przygotuj pastę curry: szalotkę, imbir, czosnek, łodygi kolendry, cynamon, resztę kurkumy i chilli zblenduj na gładko
  • Odcedź i odciśnij z wody skórki banana i pokrój je na cienkie, długie paski
  • Olej rozgrzej na patelni, dodaj przygotowaną pastę curry i smaż na średnim ogniu 7 min, cały czas mieszając
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, sok z cytryny, cukier i sól, gotuj na patelni 3 minuty, cały czas mieszając; później pozostaw na kolejne 5 minut, tak, by sos zaczął bulgotać i gęstnieć
  • Dodaj skórki banana i gotuj 10 minut na wolnym ogniu do momentu, aż sos stanie się gęsty, a skórki miękkie
  • Na koniec wrzuć wcześniej ugotowanego kalafiora i wymieszaj z sosem
  • Podawaj z ryżem lub chlebem naan
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady