Wyrzucasz skórki od banana? Spróbuj tego przepisu, a zmienisz zdanie

46

Do niedawna nie miały swojego zastosowania innego niż ewentualne dorzucenie do kompostu. Mamy przepis na skórki od banana, dzięki któremu już nigdy nie trafią do kosza!

Wyrzucasz skórki od banana? Spróbuj tego przepisu, a zmienisz zdanie
Skórka od banana jest jadalna. I jest bardzo smaczna! (Pixabay)

W Europie skórka od banana zazwyczaj leci prosto do kosza. Jednak w kuchni afrykańskiej od dawna ma swoje zastosowanie. Na naszym kontynencie spopularyzowana została dopiero w ubiegłym roku, gdy hitem stało się pieczenie bananowego chlebka. Nigella Lawson w swojej książce "Eat, Cook, Repeat" zamieściła przepis na wykorzystanie skórki od banana. Nie sądziła, że stanie się takim hitem.

Trwa ładowanie wpisu:instagram

Przepis na danie ze skórką od banana. Składniki:

  • 3 skórki od banana
  • mały kalafior razem z liśćmi
  • 1 ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3 szalotki
  • świeża papryczka chili
  • ok. 4 cm imbiru pokrojonego w plasterki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • mały pęczek posiekanej kolendry (zostaw łodygi)
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • ugotowany ryż lub chleb naan do podania

Przepis na danie ze skórką od banana. Wykonanie:

  • W dużym garnku zagotuj wodę
  • Skórki od banana włóż do naczynia żaroodpornego, zalej je wodą tak, by przykryły się nią w całości
  • W pozostałej części wody ugotuj kalafiora podzielonego na różyczki i jego liście
  • Wymieszaj 1/2 łyżeczki kurkumy i drobnej soli w misce wraz z namoczonymi skórkami bananów, odstaw na około 30 minut, aż zmiękną i ostygną.
  • Przygotuj pastę curry: szalotkę, imbir, czosnek, łodygi kolendry, cynamon, resztę kurkumy i chilli zblenduj na gładko
  • Odcedź i odciśnij z wody skórki banana i pokrój je na cienkie, długie paski
  • Olej rozgrzej na patelni, dodaj przygotowaną pastę curry i smaż na średnim ogniu 7 min, cały czas mieszając
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, sok z cytryny, cukier i sól, gotuj na patelni 3 minuty, cały czas mieszając; później pozostaw na kolejne 5 minut, tak, by sos zaczął bulgotać i gęstnieć
  • Dodaj skórki banana i gotuj 10 minut na wolnym ogniu do momentu, aż sos stanie się gęsty, a skórki miękkie
  • Na koniec wrzuć wcześniej ugotowanego kalafiora i wymieszaj z sosem
  • Podawaj z ryżem lub chlebem naan
Zobacz także: Skórka do banana. Niecodzienne zastosowania
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić