Zalej i odstaw na kilka dni. Smak będzie obłędny

Kalafior to warzywo o nieocenionych możliwościach, a ukiszenie go to sposób na zachowanie smaków lata na dłużej. Poznaj krok po kroku, jak przygotować tę pyszną kiszonkę, która wzbogaci twoje menu przez cały rok.

Jak zakisić kalafior?Jak zakisić kalafior?
Źródło zdjęć: © getty images | Anjo Kan / 500px
Małgorzata Badur

Kiszenie warzyw jest niezwykle popularne. Wiemy już, że nie tylko ogórki i kapusta mogą być przetwarzane w ten sposób, ale również kalafior, który w tej wersji zachwyca smakiem i chrupkością. Fermentacja to nie tylko sposób konserwacji, ale także metoda na wzbogacenie smaków, które możemy cieszyć się przez cały rok.

Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę

Kiszenie kalafiora przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Proces fermentacji zwiększa zawartość witamin i minerałów, przekształcając zwykłe warzywo w prawdziwą witaminową bombę. Kalafior staje się nie tylko smakowitym dodatkiem do wielu potraw, ale również cennym źródłem probiotyków, wspierających układ trawienny oraz odpornościowy.

Jak zakisić kalafior? Przepis

Aby przygotować kiszony kalafior, potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 baldach kopru
  • Kawałek korzenia chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru (pokrojony w plastry)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
  • Ok. 2 litry wody
  • Opcjonalnie (dla koloru): kilka plasterków surowego buraka lub kurkuma, sproszkowana spirulina

Przed rozpoczęciem procesu, dokładnie umyj kalafior i podziel go na różyczki i ułóż w słoikach warstwowo z przyprawami.

Przygotuj solankę. Zagotuj dwa litry wody i rozpuść w niej jedną łyżkę niejodowanej soli kamiennej. Ważne jest, aby solanka była dokładnie wymieszana, a sól rozpuszczona. Następnie odstaw mieszankę do wystudzenia, aż osiągnie temperaturę pokojową. Przestudzoną solanką zalej przygotowane różyczki kalafiora w słoikach, upewniając się, że są one całkowicie zanurzone. Tak przygotowana solanka zabezpiecza kalafior przed psuciem i wspomaga proces fermentacji, nadając warzywom charakterystyczny smak.

Słoiki z kalafiorem zalane solanką należy odstaw na około 5–7 dni. W tym czasie zachodzi proces fermentacji, który pozwala na uzyskanie odpowiedniego smaku kiszonek. Kalafior zmienia kolor i staje się lekko kwaśny. Po upływie tego czasu słoiki możesz przenieść do chłodniejszego miejsca, aby spowolnić fermentację.

Dodatki do kiszenia kalafiora

Jeśli chcesz, by kiszony kalafior wyglądał efektownie, do każdego słoika dodaj plasterek surowego buraka. Buraki naturalnie zabarwią kalafior na intensywny różowy lub czerwony kolor podczas procesu fermentacji, dając efektowny i atrakcyjny wygląd kiszonek.

Możesz również eksperymentować z przyprawami, takimi jak imbir czy kurkuma, które dodadzą kiszonce pikantności.

Do czego podawać kiszony kalafior?

Kiszony kalafior to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Wyśmienicie sprawdza się jako element sałatek, składnik desek serów i wędlin, a także jako dodatek do dań orientalnych czy kanapek. Możliwości jego zastosowania są niemal nieograniczone.

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy ostrzegają. Amazonia przed punktem krytycznym
Naukowcy ostrzegają. Amazonia przed punktem krytycznym
Był świadkiem kłótni Roba Reinera z synem. O wszystkim opowiedział
Był świadkiem kłótni Roba Reinera z synem. O wszystkim opowiedział
Wyniki Lotto 15.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 15.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Europa planuje misję wojskową na Ukrainie? Szczegóły rozmów w Berlinie
Europa planuje misję wojskową na Ukrainie? Szczegóły rozmów w Berlinie
Mistrzyni cukiernictwa z Koszalina triumfuje. Zdobyła złoty medal
Mistrzyni cukiernictwa z Koszalina triumfuje. Zdobyła złoty medal
Proboszcz rezygnuje z koperty na kolędzie. Mówi, co się zmieniło
Proboszcz rezygnuje z koperty na kolędzie. Mówi, co się zmieniło
Śmiertelny wypadek na Orlej Perci. Nie żyje 20-latek. Podróżował samotnie
Śmiertelny wypadek na Orlej Perci. Nie żyje 20-latek. Podróżował samotnie
Powódź zabrała im dojazd do domu. "Gmina nie ma możliwości odbudowania"
Powódź zabrała im dojazd do domu. "Gmina nie ma możliwości odbudowania"
Mieli zabić 70 jaskółek w Umianowicach. Jest akt oskarżenia
Mieli zabić 70 jaskółek w Umianowicach. Jest akt oskarżenia
Zmarła 37-letnia ofiara pożaru w Gęsi. Osierociła 15-letniego syna
Zmarła 37-letnia ofiara pożaru w Gęsi. Osierociła 15-letniego syna
Skandaliczne słowa Trumpa po śmierci Reinera. "Doprowadzał ludzi do szaleństwa"
Skandaliczne słowa Trumpa po śmierci Reinera. "Doprowadzał ludzi do szaleństwa"
Ukraińskie drony w akcji. Rosyjski okręt podwodny nie miał szans
Ukraińskie drony w akcji. Rosyjski okręt podwodny nie miał szans