Ziołowa zupa na Wielki Czwartek. Niemcy się nią zajadają

0

Wielkanocne tradycje w Niemczech nieco różnią się od tych praktykowanych w Polsce. Wielki czwartek jest nazywany przez nich także "zielonym", a to zobowiązuje do jedzenia potraw w tym kolorze. Dlatego obchody świąt wielkanocnych Niemcy zaczynają od ziołowej zupy. Przepis na nią jest banalnie prosty.

Ziołowa zupa na Wielki Czwartek. Niemcy się nią zajadają
Krautelsuppe. Niemiecka zupa z ziół na Wielkanoc (wikimedia commons)

Zanim nasze stoły zaroją się od kolorowych pisanek, jaj w majonezie czy różnego rodzaju wędlin, warto zajrzeć na wielkanocny stół do naszych zachodnich sąsiadów.

Niemcy, zgodnie z tradycją święta zaczynają od zielonych potraw. W wielki czwartek na ich stole gości szpinak i zupa ziołowa. Podpowiadamy jak przyrządzić idealnie wiosenną zupę popularną za granicą.

Ziołowa zupa z Niemiec. Potrzebne składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • garść pokrzywy, krwawnika, mniszka lekarskiego, niedźwiedziego czosnku, mielonego bluszczu, rokitnika, szczawiu, rukoli
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny i gałka muszkatołowa

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Baba wielkanocna. Co o niej wiemy?

Ziołowa zupa z Niemiec. Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
  • Obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki dorzuć do cebuli i duś razem na średnim ogniu.
  • Umyj i osusz zioła. Posiekaj je drobno. I dodaj do warzyw tuż po ugotowaniu. Pozwól by świeży aromat przeszedł przez resztę składników w garnku. Następnie dodaj śmietanę, lekko podgotuj przez pięć minut i całość zmiksuj na gładko blenderem.
  • Dodaj gałkę muszkatałową, świeżo zmielony pieprz i odrobinę soku z cytryny.
  • Zupę podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić