Polacy wyślą w kosmos drożdże. Powód zaskakuje
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu przygotowuje innowacyjny eksperyment kosmiczny, który polega na wysłaniu zmodyfikowanych drożdży z genem niesporczaka w przestrzeń kosmiczną. To ważna część polskiej misji Ignis.
Naukowcy z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu przygotowują się do wyjątkowego eksperymentu, który ma na celu wysłanie zmodyfikowanych genetycznie drożdży w przestrzeń kosmiczną.
Czytaj także: Można je spotkać coraz częściej. Leśnicy tłumaczą
Drożdże te zostały wyposażone w gen niesporczaka, który ma pomóc w badaniu wpływu mikrograwitacji na przeżywalność komórek. Jak donosi Radio ZET, eksperyment jest częścią polskiej misji kosmicznej Ignis, której głównym celem jest wysłanie astronauty Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Elon Musk chce podbić Marsa. Kogo nasi politycy wysłaliby tam?
Celem eksperymentu jest sprawdzenie, jak zmodyfikowane drożdże będą funkcjonować w warunkach mikrograwitacji. Gen niesporczaka odpowiada za produkcję białka AOX, które wykazuje właściwości zwiększające odporność organizmów na ekstremalne warunki, w tym skrajne temperatury i niedobór tlenu.
Eksperyment polskich naukowców
Zespół badawczy, który prowadzi to innowacyjne badanie, składa się z naukowców z trzech polskich miast – Poznania, Szczecina i Katowic. Jak donosi Radio ZET, projekt koordynuje prof. Ewa Szuszkiewicz, a w skład zespołu wchodzą również wybitni specjaliści, tacy jak prof. Hanna Kmita i prof. Łukasz Kaczmarek.
Projekt, który jest finansowany przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii, realizowany jest we współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną oraz Polską Agencją Kosmiczną.
Eksperyment ma przebiegać w kilku etapach. Materiał badawczy, czyli zmodyfikowane drożdże, zostanie najpierw wysłany do Stanów Zjednoczonych, a stamtąd trafi na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Tam polski astronauta, Sławosz Uznański-Wiśniewski, będzie nadzorował eksperyment, monitorując stan drożdży w trakcie ich pobytu w przestrzeni kosmicznej.
Po powrocie materiału na Ziemię, naukowcy przeprowadzą szczegółowe analizy dotyczące żywotności drożdży oraz ich stanu energetycznego po długotrwałym pobycie w mikrograwitacji.