8 najgorszych dodatków do żywności. Sprawdź, co jesz

Sztuczne konserwanty przedłużają termin przydatności produktu do spożycia, są jednak niebezpieczne dla zdrowia. Mogą sprawić, ze organizm staje się bardziej podatny na choroby, np. nowotwory. Kolorowa etykieta na opakowaniu zachęca nas do zakupu, ale również odwraca naszą uwagę od zagrożenia. Oto 8 najbardziej szkodliwych dodatków do żywności.

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Sztuczne substancje słodzące czyli popularne słodziki mogą być przyczyną padaczki, depresji i bólów głowy, jeżeli spożywamy ich zbyt dużo. Należą do nich: aspartam, sukraloza, sorbitol, sacharyna, truvia i acesulfam K. Spożywane w nadmiarze wpływają negatywnie na jelita, wykazują działanie przeczyszczające.

Emulgatory, które możemy znaleźć w czekoladzie, mleku, lodach, galaretkach czy twarogu gromadzą się w tkance tłuszczowej przez długie lata. Zwiększają ryzyko zaburzeń metabolicznych.

Sztuczne barwniki wpływają na gospodarkę hormonalną, wiele badań mówi również o ich związku z rozwojem ADHD u dzieci. Występują m. in. w:galaretkach, lodach, zupach w proszku i konserwach rybnych.

Substancje przeciwzbrylające występują m.in. w soli, cukrze i koncentratach. Zapobiegają sklejaniu się produktów spożywczych. Składają się z fosforanów, węglanów, krzemianów oraz aluminium. Mogą przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.

Azotan sodu jest dodawany najczęściej do wędlin i kiełbas. To dodatek o potwierdzonym działaniu kancerogennym.

Glutaminian sodu to składnik dodawany na potęgę do produktów spożywczych. Znajdziemy go praktycznie wszędzie: w zupkach chińskich, przyprawach, kostkach rosołowych, sosach, gotowych daniach, konserwach, wędlinach, produktach garmażeryjnych. Udowodniono, że ma działanie uzależniające. Spożywany w nadmiarze może powodować nadciśnienie, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju chorób serca.

Bisfenol A może negatywnie wpływać na układ hormonalny. Występuje w opakowaniach do przechowywania żywności np. butelkach, puszkach i woreczkach.

Benzoesan sodu jest oznaczony symbolem E211. Najwięcej znajdziemy go zawierają go w słodkich napojach, ale dodawany jest również do takich produktów jak ketchup, marynaty, nabiał czy przyprawy. Może wywołać niepożądane działania układu pokarmowego oraz nasilać objawy astmy i alergii.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało