Milena Górecka| 

Bezwzględnie zakazany. Te osoby nie powinny jeść chrzanu

41

Już za kilka dni na wielkanocnych stołach pojawi się "słowiański żeń-szeń" - chrzan. Czy znany ze swoich właściwości prozdrowotnych korzeń o ostrym smaku i zapachu jest jednak bezpieczny dla każdego biesiadnika?

Bezwzględnie zakazany. Te osoby nie powinny jeść chrzanu
Kto nie powinien jeść chrzanu? (Licencjodawca, Westend61)

Jakie są zalety chrzanu?

Chrzan, który nazywany jest słowiańskim żeń-szeniem, ma niewiele kalorii i jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B, a także wapń, potas, magnez, selen i błonnik.

Kiedy korzeń chrzanu zostaje przekrojony, sinigryna zawarta w roślinie przekształca się w izotiocyjanian allilu, znanego również jako olejek musztardowy. To właśnie ten składnik odpowiada za charakterystyczny, intensywny aromat i smak chrzanu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Chrzan – warto jeść na zdrowie

Chrzan ma działanie przeciwnowotworowe (może zapobiegać m.in. rozwojowi raka jelita grubego, trzustki, płuc i żołądka) i antybakteryjne (likwiduje m.in. sześć typów bakterii w jamie ustnej), sprawdza się w łagodzeniu i leczeniu zapalenia oskrzeli oraz problemów z zatokami (ma właściwości antybiotyku), zapewnia ulgę w przypadku grypy i przeziębienia. Jest stosowany przy infekcjach dróg moczowych, kamieniach nerkowych, schorzeniach pęcherzyka żółciowego, rwie kulszowej i dnie moczanowej.

Chrzan przyspiesza również metabolizm, obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze, zapobiega zaparciom i pomaga redukować poziom "złego" cholesterolu (LDL).

Kto powinien uważać na chrzan?

Zdarza się, że chrzan powoduje alergie pokarmowe, a spożywany w dużych ilościach może podrażnić usta, nos lub żołądek do tego stopnia, że wywoła rozstrój żołądka, biegunkę lub wymioty.

Chociaż niewielkie ilości chrzanu (od 5 do 15 gramów dziennie) są dla ogółu zasadniczo bezpieczne, osoby z niedoczynnością tarczycy (lub stosujące leki na tarczycę), z chorobami układu pokarmowego (wrzody lub nieżyt żołądka, choroby wątroby i dwunastnicy, zgaga oraz refluks) oraz zaburzeniami czynności nerek powinny w sprawie jego spożywania skonsultować się z lekarzem.

Nie zaleca się również włączania chrzanu do diety dzieci poniżej 4. roku życia oraz stosowania go w czasie ciąży lub karmienia piersią.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić