Biała kapusta - poznaj jej szerokie zastosowanie. Jakie ma właściwości dla zdrowia?

Biała kapusta ma niezwykle szerokie zastosowanie. Jej lecznicze właściwości znane były już od dawnych czasów - lekarze w starożytnym Rzymie zachęcali jedzenie jej dla lepszego samopoczucia i poprawy zdrowia. Jest niskokaloryczna, więc uwielbiają ją osoby na diecie i odchudzające się - w 100 gramach kapusty jest 33 kalorii. Jakie jeszcze zalety ma kapusta? W jakich schorzeniach pomaga? Jakie zawiera witaminy i kto powinien ją jeść?

.Biała kapusta - poznaj jej szerokie zastosowanie. Jakie ma właściwości dla zdrowia?
Źródło zdjęć: © iStock
oprac.  JAR

Kapusta biała (w wersji surowej) to warzywo, które posiada wiele witamin i cech prozdrowotnych. Należy do grupy najpopularniejszych warzyw, a jej właściwości znane były już w starożytnym Rzymie. 

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Kapusta jest niskokaloryczna, ma dużo błonnika. Jej jedzenie wspiera metabolizm i poprawia perystaltykę jelit. Warzywo to ma także inne cenne właściwości - jest bardzo pomocna dla kobiet karmiących piersią. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, jednak najcenniejsza jest spożywana przed obróbką termiczną - w wersji na surowo. Najlepiej z tego warzywa przyrządzać soki lub rozmaite surówki – w połączeniu z innymi kapusta smakuje naprawdę doskonale.

Ile potasu ma kapusta biała?

Biała kapusta ma wiele cennych witamin. Jest bogata w witaminy: C, A, K, E, U, PP oraz witaminy z grupy B. Stanowi także doskonałe źródło potasu - w 100 gramach tego warzywa jest 228 mg potasu. Zawiera inne składniki mineralne, tj. cynk, fosfor, żelazo, mangan, miedź, wapń, siarkę, arsen, sód, kobalt, chlor, fluor, jod a także błonnik pokarmowy. Jednocześnie kapusta ma w sobie wiele antyoksydantów, wolnych aminokwasów, kwasu foliowego (szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży, ponieważ chroni dziecko przed poważnymi wadami genetycznymi), antocyjanów, cukrów, kwasu szczawiowego i pantotenowego.

Kapusta biała i jej cenne właściwości

Kapusta to bogactwo witamin, dlatego jej spożywanie odnosi duże sukcesy w profilaktyce chorób nowotworowych (rak płuc, rak piersi i okrężnicy). Według badań jedzenie już 3 łyżek tego warzywa w ciągu dnia przez cztery dni w tygodniu może przyczynić się do wzmocnienia i lepszego funkcjonowania całego organizmu.

Kapusta jest także polecana osobom zmagającym się z wrzodami żołądka. W czasie leczenia tych dolegliwości najlepiej pić sok z kapusty.

Wyniki badań wskazują, że jedna szklanka dziennie pozytywnie działa na gojenie się wrzodów - przyspieszając proces leczenia i regenerację tkanek. Dodatkowo, jako źródło błonnika pokarmowego wspiera funkcjonowanie całego układu trawiennego, poprawiając perystaltykę jelit. Błonnik jest również pomocny w przypadku osób dbających o dietę i odchudzających się (błonnik daje uczucie sytości).

Ze względu na dużą zawartość witamin biała kapusta bardzo pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Szczególnie jest polecana osobom, które mają niedoskonałości skóry.

Kapusta jest naturalnym lekarstwem dla karmiących mam. Kobiety, które karmią piersią, bardzo często mają problem z zapaleniem piersi - szczególnie w pierwszych tygodniach po urodzeniu dziecka. Zapalenie piersi jest związane z zatrzymaniem pokarmu i wiąże się z takimi objawami, jak: nabrzmiałe twarde piersi, ból, zaczerwienienie, wysoka gorączka (zazwyczaj powyżej 38,5 stopni). W tym celu niezwykle skutecznie są okłady przygotowane z liści kapusty. 

Jak przygotować okład? Przed zrobieniem okładu liście kapusty trzeba zostawić na chwilę w lodówce - by były zimne. Po wyjęciu należy je rozgnieść i przykładać do obolałych piersi. Po zrobieniu okładu zaleca się kąpiel lub prysznic w ciepłej wodzie i odciągnięcie pokarmu laktatorem.

Okłady będą przynosiły ulgę także w przypadku obrzęków kostnych i stawów. Od lat wykorzystuje się właśnie to warzywo w leczeniu chorób stawów.

Ile kalorii ma biała kapusta?

Główka surowej kapusty białej waży zazwyczaj około 4500 g. Kapusta o takiej wadze ma 1485 kcal. Jeden liść kapusty białej waży około 40 g, czyli ma 13 kcal. W 100 g kapusty jest 33 kcal, a w tym 7 g węglowodanów, 1 g białka, 3 g błonnika i 0 g tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków