Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Dodaj do jogurtu. Szybciej schudniesz i obniżysz cholesterol

6

Nie jest tajemnicą, że połączenia pewnych produktów i przypraw mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, innych zaś łączyć ze sobą nie warto. Czy wiesz, że w swojej kuchni masz trzy produkty, które spożyte razem sprzyjają redukcji masy ciała, chronią przed infekcjami i działają jako naturalny środek przeciwstarzeniowy?

Dodaj do jogurtu. Szybciej schudniesz i obniżysz cholesterol
Co warto dodać do jogurtu? (Licencjodawca, Ricardo Jato de Evan)

Mowa o naturalnym jogurcie z dodatkiem cynamonu i kardamonu.

Pierwszym elementem tego zdrowotnego trio jest jogurt naturalny. Jest on bogaty w białko – kluczowy budulec mięśni, kości, skóry, a także element wpływający na produkcję enzymów i hormonów. Zdrowotnym sekretem jogurtu są jednak przede wszystkim probiotyki, które dbają o nasz układ pokarmowy, wspierając trawienie, zmniejszając ryzyko zaparć oraz walcząc z infekcjami.

Co więcej, jogurt dostarcza nam innych cennych składników: wapnia (niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów), witamin z grupy B (które korzystnie wpływają na zdrowie oczu, skóry i układu nerwowego), potasu (kluczowego dla serca) oraz magnezu (wspierającego m.in. produkcję energii).

Przy wyborze jogurtu warto unikać tych z dodanym cukrem.

Kiedy do jogurtu dodamy cynamon oraz kardamon, zyskujemy nie tylko wyjątkowy smak, ale również zestaw właściwości sprzyjających zdrowiu.

Cynamon jest ceniony za zdolność do stabilizowania poziomu cukru we krwi, co wpływa korzystnie na kontrolę wagi. Osoby spożywające od 1 do 6 gramów cynamonu dziennie mogą doświadczyć znacznych korzyści zdrowotnych, w tym obniżenie poziomu lipidów i cukru we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cynamon zapobiega cukrzycy typu 2. Popularna przyprawa tanim i skutecznym lekiem

Z kolei kardamon, dzięki właściwościom termogenicznym, sprzyja spalaniu kalorii poprzez podwyższanie temperatury ciała. Niektóre badania wskazują, że może on również wpływać na uczucie sytości, ograniczając tym samym nadmierne spożywanie kalorii. Oprócz tego, kardamon może przynieść korzyści dla poziomu cukru we krwi i stanu wątroby.

Obie te przyprawy są przy tym bogate w związki przeciwzapalne i przeciwutleniające, co sprawia, że przynoszą korzyści dalece wykraczające poza kontrolę masy ciała.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić