Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Dodają to do niemal wszystkiego. Jakie szkody wyrządza?

34

Jest jednym z najpopularniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Jak się jednak okazuje, sos sojowy może być bardzo szkodliwy.

Dodają to do niemal wszystkiego. Jakie szkody wyrządza?
Sos sojowy (chpua)

Ta azjatycka przyprawa świetnie pasuje do dań mięsnych, potraw rybnych, ryżu, warzyw, zup, sosów, makaronów i marynat. W skład tradycyjnego sosu sojowego wchodzą cztery składniki: soja, pszenica, sól i czynnik fermentujący.

Proporcje poszczególnych składników, a co za tym idzie kolor i zapach sosu, zależy od tego, z jakiego regionu pochodzi. Warto mieć świadomość, że jedna łyżka sosu fermentowanego zawiera znaczne ilości sodu (902 mg). Taka porcja pokrywa aż 38 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na sód. Przekroczenie limitów wpływa niekorzystnie na kondycję zdrowotną. Nadmiar sodu w codziennej diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, chorób serca i niektórych nowotworów.

W sosie sojowym można znaleźć również glutaminian sodu. Ten związek chemiczny, spożywany w nierozsądnych ilościach, może wywoływać takie dolegliwości jak ból głowy, osłabienie organizmu, drętwienie kończyn, kołatanie serca i nadmierne wydzielanie potu.

Sos sojowy może zawierać także 3-MCPD. Pod tą nazwą kryje się toksyczna substancja, która w nadmiarze może uszkodzić nerki, obniżyć zdolność rozrodczą i przyczynić się do rozwoju komórek rakowych w naszym organizmie. Popularny azjatycki dodatek zawiera także tyraminę i histaminę, których duże ilości mogą powodować bóle głowy, problemy żołądkowe, wysypkę i świąd skóry.

Ze względu na obecność pszenicy, po sos sojowy nie powinny sięgać osoby cierpiące na nietolerancję glutenu i celiakię. Zanim zdecydujemy się na dodanie sosu sojowego do naszej ulubionej potrawy, dokładnie sprawdźmy, jaki jest jego skład i w jaki sposób został wyprodukowany. Żeby uniknąć wielu niepożądanych konsekwencji zdrowotnych, najlepiej wybierać sos sojowy naturalnie fermentowany.

Zobacz także: Te produkty pełne są niezdrowych dodatków
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 14.03.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Obywatel Łotwy skazany na 6 lat więzienia w Białorusi za "oszczerstwa" wobec Łukaszenki
Wojsko Polskie szkoli obywateli. Tylu było chętnych
Nietypowa ceremonia pożegnalna w Kijowie. Tańczyli przy trumnie żołnierza
Polskie szachistki triumfują nad Resztą Świata we Wrocławiu
Tragiczny wypadek pod Wrześnią. 19-latka zginęła na miejscu
Naukowczynie nie mają wątpliwości. Im więcej betonu, tym mniej piskląt przeżyje wiosnę
Mieszkańcy Krakowa żyją w strachu. Wataha opanowała okolice
Mały powerbank - ogromne szkody. To on miał doprowadzić do pożaru samolotu Air Busan
Dramat polskiego himalaisty. Lawina zeszła nagle
Zdecydowali się na to jako pierwsi. Algieria sięga po rosyjskie myśliwce
Podbiegł do Lionela Messiego i... to nie zdarza się często
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić