Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka
|
aktualizacja

Rakotwórczy produkt. Nowe badania nie pozostawiają złudzeń

283
Podziel się:

Nowotwory zabijają co roku 10 milionów osób na całym świecie. Naukowcy ostrzegają, że regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze znacznie zwiększa ryzyko raka. Jeden z nich znajduje się praktycznie w każdej polskiej kuchni.

Rakotwórczy produkt. Nowe badania nie pozostawiają złudzeń
Spożywanie produktów z białej mąki zwiększa ryzyko raka (Drbouz)

Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że choroby nowotworowe na początkowym etapie rozwoju często nie dają żadnych objawów i właśnie dlatego wielu pacjentów słyszy diagnozę zdecydowanie za późno. W profilaktyce antynowotworowej ogromne znaczenie ma nasz sposób odżywiania. Od lat badacze na całym świecie próbują udowodnić, które produkty spożywcze mogą zapobiegać rozwojowi raka, a które mogą zwiększać ryzyko rozwoju tego niebezpiecznego schorzenia.

W jednych z najnowszych badań eksperci postanowili wziąć pod lupę jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Mowa tu o białej mące, która znajduje się m.in. w pieczywie, wyrobach cukierniczych, cieście na pizzę czy naleśnikach. Jak się okazuje, obecność przetworzonej białej mąki w naszym codziennym jadłospisie podnosi ryzyko zachorowania na raka.

Tę informację potwierdza Hussain Abdeh, specjalista w dziedzinie farmacji z Medicine Direct. Biała mąka ma wysoki indeks glikemiczny, przez co podnosi szybko poziom glukozy we krwi i powoduje produkcję nadmiaru insuliny przez trzustkę, a tym samym zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 i rozwoju komórek rakowych w organizmie. Ekspert podkreśla, że wysokie stężenie cukru we krwi sprzyja powstawaniu guzów nowotworowych.

Zdaniem Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (AICR), każdy z nas powinien ograniczyć do minimum spożywanie przetworzonych produktów w tym artykułów spożywczych zawierających białą mąkę. Tego rodzaju żywność bardzo często zawiera również znaczne ilości tłuszczów, za to znikome ilości cennych dla organizmu składników.

Chcąc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, poza wyeliminowaniem z diety wysokoprzetworzonej żywności, powinniśmy zadbać również o regularną aktywność fizyczną oraz odstawić alkohol i papierosy. Eksperci z całego świata ostrzegają, że palenie tytoniu to jeden z głównych czynników ryzyka nowotworu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(283)
jaczydzieścid...
5 miesięcy temu
Nie mąka sama w sobie, tylko glifosat w niej i przypieczona mąka (brązowa skórka na pieczywie itd), która zawiera akrylamid.
Robert
6 miesięcy temu
Zależy ile sie je i co się je jeśli będziemy sami piec wyroby z maki oczywiście nie będzie takie szkodliwe jak gotowe wyroby które muszą być faszerowane dodatkami żeby się nie popsuły chociażby.. chcesz jeść zdrowiej proste rób jedzenie sam a nie kupuj gotowe produkty .... p.s jeśli będziemy sami z mąki wyrabiać jedzenie to o wiele mniej z jemy tej maki bo trzeba się narobić....;) pozdrawiam
Matt
6 miesięcy temu
No jak by nie dodawano ,,hemi,, do rosnących zbiorów to by nie było problemów. Jakoś dawniej raka tak nie było...ciekawe...pewnie tak jak z tą grypa.
Samo zdrowie
6 miesięcy temu
Najlepsza bedzie genetycznie modyfikowana papka od Monsanto!!!
Ood
6 miesięcy temu
Ludzie pytają jak żyć, q ja zapytam co jeść, bo tu wszystko niezdrowe albo rakotwórcze!!!
ITI
6 miesięcy temu
Odstawić jedzenie, kawę, herbatę, alkohol, papierosy i oddychanie. Wtedy będzi normalnie
Żniwiarz
6 miesięcy temu
Nadmiar, jak i brak tlenu też potrafi zaszkodzić, a nawet w mgnieniu oka wyłączyć kanał żywota.
Ggggg
6 miesięcy temu
Najlepiej jeść kiełbase i parówki bez pieczywa /7xE /, kaszę gryczaną z randapem, ryby /wszystkie z z Chin/ , pedzone warzywa szczególnie nowalijki.
Kostek
6 miesięcy temu
Kolejne idiotyzmy.
olek
6 miesięcy temu
Białą mąkę oczyszcza "odbarwia" się gazowym chlorem i to jeden z powodów który wpływa na nasz organizm. Wszystkie wypieki z białej mąki są faszerowane różnymi dodatkami chemicznymi jak; spulchniacze stabilizatory i fosforany.
OLEK
6 miesięcy temu
JAK SIĘ CZYTA TE WYPOWIEDZI TO NIC NIE NADAJE SIE DO JESZENIA I PICIA
Katarzyna
6 miesięcy temu
Nie pij , nie jedz i nie oddychaj a będziesz zył do konca zycia.
Tak bo z tej ...
6 miesięcy temu
Upieczesz sobie sama dobra bułkę . Nie można trzeba kupić tą zrobioną z niby razowej mąki a to jest obecnie świństwo gotowiec dodatki chemiczne
Małgorzata
6 miesięcy temu
Basteln dziatkowie pradziatkowie jedno i nie bylo täglich chorób... Najpierw to trzeba chemię usunąć z produktów A nie pisać że mają jest nie zdrowa....
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić