Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Działają lepiej niż suplementy. Opóźniają proces starzenia

5

Spożywanie jednego jajka dziennie przyczynia się m.in. do redukcji tkanki tłuszczowej, zapewnia uczucie sytości, korzystnie wpływa na włosy i paznokcie, opóźnia proces starzenia się skóry i działa przeciwzapalnie. Jajka zawierają aż 26 składników odżywczych, których działania nie sposób przecenić! Suplementy można dzięki nim odłożyć na bok.

Działają lepiej niż suplementy. Opóźniają proces starzenia
Jajka mają niesamowite właściwości (Getty Images, Basak Gurbuz Derman)

Wartości odżywcze jajka

Zaledwie jedno jajko zaspokaja:

55,8 proc. dziennego zapotrzebowania na selen

53,4 proc. dziennego zapotrzebowana na witaminę B4 (cholinę)

53.3 proc. dziennego zapotrzebowania na biotynę (witaminę B7)

37,8 proc. dziennego zapotrzebowania na molibden

37,1 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B12

35.2 proc. dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę (witaminę B2)

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

A to nie koniec właściwości jaj. Co jeszcze zaspokajają? Choćby 28 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas pantotenowy (witaminę B5), 17,8 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 16, 3 proc. dziennego zapotrzebowania na niacynę (witaminę B3), 15,8 proc. dziennego zapotrzebowania na fosfor, 11,8 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy (witaminę B9), 11,7 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk, a ponadto 10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D oraz:

10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B6

9,7 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo

8 proc. dziennego zapotrzebowania na miedź

7 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E

4,3 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń

3,3 proc. dziennego zapotrzebowania na tiaminę (witaminę B1)

2,9 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez

2,9 proc. dziennego zapotrzebowania na potas

1,1 proc. dziennego zapotrzebowania na chrom

0,9 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan

0,25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K

Zawiera przy tym 54 mg kwasów tłuszczowych omega-3 oraz 1,148 mg kwasów tłuszczowych omega-6.

Jajka a cholesterol

Zdrowotne korzyści ze spożywania jajek nie powinny jednak przyćmić tego, że nadmiar może nam nie służyć. Kwestia ilości jajek w diecie powinna być rozpatrywana indywidualnie.

Osoby, które borykają się wysokim poziomem cholesterolu we krwi albo z cukrzycą, nie powinny spożywać więcej niż dwa lub trzy jajka tygodniowo.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić