Milena Górecka| 
aktualizacja 

Jedz, nie żałuj sobie. Redukuje ryzyko zakrzepicy, miażdżycy

26

Pasternak to warzywo korzeniowe spokrewnione z pietruszką i selerem, które omijane jest w sklepie przez Polaków. Tymczasem to niedoceniane (i bardzo smaczne) źródło zdrowia! Co dokładnie oferuje nam pasternak? Oto 6 korzyści.

Jedz, nie żałuj sobie. Redukuje ryzyko zakrzepicy, miażdżycy
Pasternak doskonale działa na serce (Licencjodawca, Christine Curtin)

Pasternak — źródło zdrowia

Skład pasternaku jest unikatowy. Obejmuje m.in. witaminę C, K i E, witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor, kwas foliowy, mangan, miedź, cynk, wapń, żelazo, selen i błonnik.

Warzywo to jest również bogate w związki aktywne, w tym furanokumaryny i kumaryny o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych, a także flawonoidy i poliacetyleny, które mogą przyczyniać się do działania przeciwzapalnego.

W jaki sposób pasternak wpływa na nasze zdrowie?

1. Wspomaga funkcjonowanie serca

Pasternak jest naturalnym przeciwutleniaczem i składnikiem chroniącym serce. Działa relaksująco, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia mięśnie serca, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega gromadzeniu się lipidów, co w efekcie zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawałów serca, zakrzepicy.

2. Zmniejsza stres i niepokój

Właściwości pasternaku poprawiające nastrój odgrywają znaczącą rolę w łagodzeniu stresu i eliminowaniu lęku oraz niepokoju. Uspokajające i "uziemiające" właściwości tego warzywa aktywnie pomagają poprawić nastrój.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Do złudzenia przypomina pietruszkę. Pasternak wraca do łask

3. Pomaga w utracie wagi i poprawia trawienie

To warzywo korzeniowe zaspokaja nagłe napady głodu i zapobiega przejadaniu się, dzięki czemu może pełnić kluczową funkcję w procesie odchudzania. Poprawia też metabolizm.

Dzięki łagodnym właściwościom wiatropędnym i trawiennym pasternak oferuje również rozwiązanie problemów trawiennych. Zapobiega wzdęciom, zaparciom i niestrawności.

4. Wzmacnia odporność

Pasternak wspiera układ odpornościowy, zwalcza drobnoustroje i chroni organizm przed różnymi infekcjami. Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

5. Wspiera kości i stawy

Pasternak wspiera zdrowie kości i zębów, zmniejsza ryzyko złamań, utrzymuje ogólną równowagę ciała i zapewnia organizmowi mocną strukturę szkieletową. Pomaga również w zmniejszeniu utraty masy kostnej u kobiet po menopauzie.

6. Zapobiega anemii

Pasternak może pomóc w zapobieganiu anemii i leczeniu jej objawów: ogólnego zmęczenia, osłabienia fizycznego, zawrotów i bóli głowy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić