Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
aktualizacja

Jest bezcennym źródłem witaminy C. Chroni przed tymi nowotworami

1
Podziel się:

Już w XVII wieku była ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Chroniła wówczas żeglarzy przed szkorbutem, który rozwija się w przypadku niedoboru witaminy C. Dziś króluje na polskich stołach zwłaszcza jesienią, chociaż powinniśmy po nią sięgać zdecydowanie wcześniej.

Jest bezcennym źródłem witaminy C. Chroni przed tymi nowotworami
(Pixabay)

To nieprawda, że kapusta kiszona jest ciężkostrawna i kaloryczna, ale produkty, które najczęściej spożywamy w jej towarzystwie, takie jak tłuste mięsa czy mączne sosy – już tak. Sama kapusta kiszona jest niskokaloryczna, gdyż w jej 100 gramach znajdziemy zaledwie 15 kalorii.

Produkt ten to bezcenne źródło witaminy C, która podnosi odporność, co ważne jest zwłaszcza teraz – w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest bardziej narażony na atak chorobotwórczych wirusów i bakterii.

Dodatkowo znajdziemy w niej witaminy z grupy B, witaminę A, K oraz E słynącą ze swoich przeciwstarzeniowych właściwości. Kapusta kiszona jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, magnezu, żelaza, siarki i wapnia.

Dostarcza też silnych przeciwutleniaczy, które są silną bronią wykorzystywaną w profilaktyce przeciwnowotworowej. Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit. Podobno osoby, które regularnie sięgają po kiszoną kapustę, łatwiej znoszą objawy jesiennej chandry, gdyż witamina C znajdująca się w kiszonej kapuście uaktywnia produkcję tryptofanu odpowiedzialnego za wydzielanie serotoniny.

Produkt ten podkręca też metabolizm, zapobiega zaparciom, wspomaga zdrowie pacjentów zmagającym się z nadżerkami i wrzodami żołądka.

Dodatkowo wykazuje działanie detoksykujące, redukuje wysokie stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie. Kiszonki są polecane też diabetykom oraz osobom znajdującym się w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy. Składniki kiszonej kapusty chronią przed nowotworami związanymi z układem hormonalnym, mowa o raku jąder, jajników, piersi, prostaty oraz szyjki macicy. Warto po nią sięgać też, by poprawić kondycję włosów oraz paznokci.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(1)
VitellIIIl
8 miesięcy temu
przeciwutleniacze? dla mnie Biotad plus to number1
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić