o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
KGG
|

Kuszą zapachem już od wejścia. A teraz przeczytaj skład

101
Podziel się

Zapach świeżego pieczywa dociera do nas już przy wejściu do supermarketu. Jest to jednak pozór świeżości, bo większość tego typu sklepów wypieka chleby i bułki z ciasta głęboko mrożonego. Co to oznacza dla naszego zdrowia?

Kuszą zapachem już od wejścia. A teraz przeczytaj skład
(Getty Images)
bDYeenwB

Pieczywo mrożone

Pieczywo dostępne w supermarketach przygotowywane jest z tzw. pieczywa do wypieku. Oznacza to, że produkty przeszły już wstępną obróbkę i są upieczone w 80 proc. Następnie są mrożone i dopiekane na miejscu - w sklepach lub piekarniach. Sam proces nie jest dla człowieka szkodliwy. Jeśli jednak przyjrzymy się dokładniej, uwagę powinniśmy zwrócić głównie na skład pieczywa.

Ważna informacja: lista składników

O ile na liście składników znajdziemy jedynie wodę, mąkę, drożdże bądź zakwas, nie ma powodów do zmartwień. Takie bułki czy chleb nie będą odbiegały jakością od tych produkowanych na bieżąco.

bDYeenwD

Dietetycy jednak podkreślają, że w pieczywie z ciasta mrożonego bardzo często znaleźć można konserwanty. A to oznacza, że bułki czy chleb są niezbyt dobrej jakości. Producenci często ograniczają zużycie mąki pszennej lub żytniej, a zamiast niej dodają do produktów substancje zagęszczające i konserwujące. Choć według zaleceń tego typu pieczywo nie powinno przebywać w chłodni dłużej niż 3-4 miesiące, nie mamy pewności, czy tak było.

Dodatki do pieczywa

Ideałem jest chleb wypieczony z mąki, wody, drożdży, zakwasu i soli. Jednak część producentów dodaje do tej listy jeszcze inne składniki, które mają polepszyć wygląd i dodać smaku, a także przedłużyć świeżość i zwiększyć objętość.

Tak w świeżym, jak i mrożonym pieczywie znajdziemy więc syrop glukozowo-fruktozowy, karmel, dioctan sodu, stabilizatory, mleko, gumę guar czy mąkę sojową lub serwatkę w proszku.

bDYeenwJ

Prawdopodobnie najgorszy jest na tej liście karmel. To barwnik, który nadaje ciastu brązową barwę i imituje "zdrowy" wygląd produktów, wynikający z zawartości mąki pełnoziarnistej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDYeenxe
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(101)
Gosc
3 miesiące temu
Pamiętam fajna jadlodajnie przy ul.Swietokrzyskiej w Warszawie. Fasolka po bretonsku i kajzerki w dużym koszu wiklinowym stały na ladzie. To było jedzonko, tęsknię za takimi bułeczkami
Piekarz
3 miesiące temu
460g drożdży kilo maki, pół szkalnki cukru z solą, 3 łyżki smalcu, łyżka octu, 4 jajka, rośnie 30 minut bulki jak marzenie
Mniam
3 miesiące temu
Pracuje w firmie która od lat zaopatruje markety w mrożone ciasta i pieczywo oraz różnego rodzaju komponenty i polepszacze...że o barwnikach i aromatach nie wspomnę....Tak że to nic nowego i jemy to od lat...
bDYeenxf
12345
3 miesiące temu
w naszej piekarni co pracuje w Słubicach bułeczki i chleb są zdrowe bo wypiekanie w piecu wehlowym
Karol
3 miesiące temu
Pamiętam jak byłem dzieckiem,to moja babcia lub ciocia piekły Chleb, ciasto drożdżowe, bułki same-w takim dużym piecu. To był zapach i smak. Ten chlebuś np. ze smalcem swoiskim lub placek drożdżowy i mleko prosto od krowy-jeszcze takie ciepłe. Na samą myśl człowiek robi się głodny.
Joł
3 miesiące temu
Jak pół kilometra od nas piekarnia PSS pod Bażantarnia piekła chleb, to zapach był tak piękny, że się nie chciało wchodzić do domu. Bardzo mi brakuje tamtych doznań.
Mama
3 miesiące temu
Trzeba samemu piec chleb na zakwasie.
Gosia1965
3 miesiące temu
Ja piekę bułeczki i chleb sama i mam pewność że nie jem chemi,wogóle nie robię zakupów w marketach bo to sklepy z chemią i trucizną
nick 12
3 miesiące temu
Dzieci się zajadają takimi bułeczkami np. z Lidla. To nie pieczywo to wyrob pieczywo podobny.Od warzyw po mieso wszystko sztuczne,chemiczne. Te roślinki z własnego ogródka trochę zdrowsze chociaż ten sam kwasny deszcz je podlewa i nasiona skażone. Właściwie to tylko żywienie się energia z kosmosu pozostało zdrowe ale czy smaczne ?
Gosc
3 miesiące temu
Dawaj byly mąka pszenna i żytnia, a teraz na półce w sklepie różne rodzaje mąki, do naleśników, pierogów, itd dziwne czasy
Franek
3 miesiące temu
Trzy szklanki mąki pszennej 450,szklanka ciepłego mleka. Jedno jajo, 25g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, płaska łyżeczka soli. Z tego robię 16 bułeczek. 15 min w temp 180 st i gotowe. Śniadanie jak znalazł.
hmm
3 miesiące temu
Chleb wędliny masło a tak w ogóle za tak zwanej komuny wszystko było super smaczne teraz to chemia młodzi ludzie nigdy nie poznają smak prawdziwego jedzenia
Smieszek
3 miesiące temu
Zapomnieliście wspomnieć o wapnie które komisja europejska uznała za bardzo dobry składnik pieczywa . Na zdrowie
bDYeenwX
Polka
3 miesiące temu
ZAUWAŻYŁAM, ŻE WYMADRZAJA SIE WSZYSCY. A KTO CO ROBI Z TYM SYFEM? POLSCY NAJMADRZEJSI NA ŚWIECIE EKSPERCI W KAŻDYM TEMACIE. IM BARDZIEJ POZNAJĘ LUDZI TYM BARDZIEJ KOCHAM ZWIERZĘRA. UCZMY SIE OD ZWIERZAT. ZDECYDOWANIE MAJA WIÈKSZĄ KULTURĘ.
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić