Najchudszy rodzaj mięsa. Nie zawiera cholesterolu, chroni serce

62

W Polsce egzotyczne dania stają się coraz bardziej popularne. Zamiast kurczaka czy wieprzowiny możemy spróbować dostępnego w sklepach mięsa z kangura lub krokodyla. Dowiedz się, po jakie mięso watro sięgnąć, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zawartość składników odżywczych.

Nie masz pomysłu na obiad? Wybierz egzotyczne mięso
Nie masz pomysłu na obiad? Wybierz egzotyczne mięso (Getty Images)

Mięso z krokodyla

Mięso z krokodyla jest niskokaloryczne i ma łagodny smak, bardzo podobny do smaku ryby. Jest jednak bardziej jędrne i zwarte niż mięso ryb. Znajdziemy w nim te same składniki odżywcze co w rybach słodkowodnych, czyli przede wszystkim białko oraz sód, który wspiera nasze mięśnie i układ nerwowy. Z krokodyla możemy przyrządzić np. befsztyk lub gulasz albo zjeść zrobioną z niego kiełbasę lub wybrać mięso suszone.

Mięso z kangura

Jest to bardzo zdrowe, chociaż mało popularne mięso w naszym kraju. W Australii ten produkt jest tańszy od wołowiny lub wieprzowiny, ale w Polsce jego kilogram kosztuje aż 130 zł. Mięso z kangura ma smak podobny do dziczyzny i nie zawiera prawie w ogóle tłuszczu, za to ma dużo białka. Jest bogatym źródłem cennych elementów, takich jak: witaminy z grupy B, cynk, żelazo oraz kwasy tłuszczowe CLA, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i miażdżycy. Kwasy te pomagają również zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wspomagają prawidłową przemianę tłuszczów w naszym organizmie.

Mięso ze strusia

Mięso strusia ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich mięs dostępnych w sklepach. Strusie mięso zawiera znaczne ilości białka oraz żelaza, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Poza tym ten rodzaj mięsa posiada kwas arachidonowy, którego niedobór w organizmie może powodować alergię, toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Mięso z węża

To delikatne, białe mięso jest bardzo zdrowe ze względu na to, że nie zawiera w ogóle cholesterolu. Ponadto posiada znaczne ilości sodu, który wspiera wchłanianie aminokwasów i glukozy. Z mięsa węża można zrobić zupę lub sajgonki, a z jego skóry przyrządzić chrupki.

Mięso z wielbłąda

Ten arabski i mongolski przysmak ma smak podobny do wołowiny, chociaż zawiera więcej tłuszczu i cholesterolu. Mięso z wielbłąda to jednak bogate źródło cennego potasu, który reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego. Poza tym zawiera wapń, żelazo i witaminę D, która dba o odpowiedni skład i rozwój naszych kości.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić