Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Najchudszy rodzaj mięsa. Nie zawiera cholesterolu, chroni serce

35
Podziel się:

W Polsce egzotyczne dania stają się coraz bardziej popularne. Zamiast kurczaka czy wieprzowiny możemy spróbować dostępnego w sklepach mięsa z kangura lub krokodyla. Dowiedz się, po jakie mięso watro sięgnąć, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zawartość składników odżywczych.

Nie masz pomysłu na obiad? Wybierz egzotyczne mięso
Nie masz pomysłu na obiad? Wybierz egzotyczne mięso (Getty Images)

Mięso z krokodyla

Mięso z krokodyla jest niskokaloryczne i ma łagodny smak, bardzo podobny do smaku ryby. Jest jednak bardziej jędrne i zwarte niż mięso ryb. Znajdziemy w nim te same składniki odżywcze co w rybach słodkowodnych, czyli przede wszystkim białko oraz sód, który wspiera nasze mięśnie i układ nerwowy. Z krokodyla możemy przyrządzić np. befsztyk lub gulasz albo zjeść zrobioną z niego kiełbasę lub wybrać mięso suszone.

Mięso z kangura

Jest to bardzo zdrowe, chociaż mało popularne mięso w naszym kraju. W Australii ten produkt jest tańszy od wołowiny lub wieprzowiny, ale w Polsce jego kilogram kosztuje aż 130 zł. Mięso z kangura ma smak podobny do dziczyzny i nie zawiera prawie w ogóle tłuszczu, za to ma dużo białka. Jest bogatym źródłem cennych elementów, takich jak: witaminy z grupy B, cynk, żelazo oraz kwasy tłuszczowe CLA, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i miażdżycy. Kwasy te pomagają również zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wspomagają prawidłową przemianę tłuszczów w naszym organizmie.

Mięso ze strusia

Mięso strusia ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich mięs dostępnych w sklepach. Strusie mięso zawiera znaczne ilości białka oraz żelaza, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Poza tym ten rodzaj mięsa posiada kwas arachidonowy, którego niedobór w organizmie może powodować alergię, toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Mięso z węża

To delikatne, białe mięso jest bardzo zdrowe ze względu na to, że nie zawiera w ogóle cholesterolu. Ponadto posiada znaczne ilości sodu, który wspiera wchłanianie aminokwasów i glukozy. Z mięsa węża można zrobić zupę lub sajgonki, a z jego skóry przyrządzić chrupki.

Mięso z wielbłąda

Ten arabski i mongolski przysmak ma smak podobny do wołowiny, chociaż zawiera więcej tłuszczu i cholesterolu. Mięso z wielbłąda to jednak bogate źródło cennego potasu, który reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego. Poza tym zawiera wapń, żelazo i witaminę D, która dba o odpowiedni skład i rozwój naszych kości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(35)
777
5 miesięcy temu
kiedyś w polsce jadlo się dużo ryb,serów itd. były zdrowe i tanie, rolnik hodował rownież owce. Kolejne rządy doprowadziły do sytuacji takiej, że nic się nie opłaci. Owce hodowali nie tylko górale.Mniej hemii i wszystko będzie zdrowe nie miusi być ładne...
Gosc
rok temu
Alkochol i papierosy to niepiszecie ze jest najgorszy na nadcisnienie tylko ze kiszonki
Kreska
rok temu
O ile wiem krokodyl to gad. Czemu więc nie rzucimy się również na plazy, np żaby. Żabie udka nie wymagają transportu, łatwo u nas wyhodować żaby. Mamy też doskonałe warunki do hodowli bardzo zdrowych i smacznych ślimaków Winniczków. Oba te rodzaje mięsa są obecne w europejskiej kulturze od wieków. Ponadto Polacy spożywają za mało ryb. Obecnie mnóstwo ziemi leży odłogiem a można wykopać stawy i hodować w nich choćby małe ale odporne i zdrowe karasie. Kupowanie w dalekich krajach mięsa ze strusi czy krokodyli jest nieekonomiczne i nieekologiczne. Zamiast hodować smaczne i zdrowe jagnięta Ministerstwo Rolnictwa woli brać kasę z Unii Europejskiej za niewykorzystywanie wielu hektarów łąk. Polacy mogą wyprodukować takie ilości mięsa, że starczy dla wszystkich i jeszcze będzie można sprzedać nadwyżki. Ciekawe jaką kwotę gratyfikacji, czyli łapówki dostali nasi importerzy krokodyliny.Mamy jeść to, czego Arabowie nie tknęliby za nic. Na świecie jagnięcina jest bardzo poszukiwanym mięsem a u nas hoduje się jagnięta tylko na eksport, bo dawniej sprzedawano u nas jedynie mięso ze starych owiec, których wełna była już bezwartościowa i ludzie się zrazili. Mamy gdzie siać trawę i hodować owce. Tymczasem karmi się nas wieprzowina i drobiem z przemysłowej hodowli, pełnego leków i pasz GMO. Mamy własną alternatywę dla tego mięsa i nie musimy jeść australijskich krokodyli, które padły po zjedzeniu trującej Agi.
Vonsmroden
rok temu
A ile takiego mięsa z krokodyla kupię za 500+?
Stef
rok temu
Z kota jeszcze zapomnieliście
Piotr
rok temu
A z nietoperza? Poproszę przepis.
Maryja
rok temu
Katolicy jedzą mięso z Jezusa 😂
Rydzyk
rok temu
Katolicy spożywają Ciało Chrystusa.
Jaga
rok temu
Kto pisze te artykuły 🤦‍♀️
Marck
rok temu
I co? Znowu jak by durnota ludzka? Sick human,,,,
Rafi
rok temu
... biere nóż i widelec I wale do ZOO
Joz
rok temu
Po co takie durne artykuły my żyjemy w innej kulturze i mamy inne nawyki żywieniowe i nasze wołowe czy wieprzowe byłoby zdrowe gdyby zwiwtzęta nie były tuczonw chemią
Hero
rok temu
Jasne. Zjedzmy wszystkie dzikie i egzotyczne zwierzęta tylko dlatego, że trochę inaczej smakują, już z hodowli ludziom nie wystarcza? Może niedługo odkryją, że ludzkie mięso ma mniej kalorii i co? Będziemy się zjadać nawzajem? Ludzkość to rak tej planety...
wroclawianin
rok temu
najlepsze miesko moze byc z jandy milera budki i lempart saszczepieni przechorowani tylko na patelnie lub grila
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić