Najczęściej lądują w koszu. Na opuchliznę nie ma nic lepszego

Ogonki czereśni, które zwykle lądują w koszu na śmieci, zawierają mnóstwo ważnych składników odżywczych, a odpowiednio przyrządzone doskonale smakują. Świetnie sprawdzą się również w sypialni.

Dlaczego warto nie wyrzucać ogonków z czereśni?Dlaczego warto nie wyrzucać ogonków z czereśni?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | combomambo
Katarzyna Chudzik

Czereśnie jedzone są na surowo, używane są do wypieków, dżemów i koktajli. W większości przepisów nie ma jednak słowa o tym, że można również wykorzystać ich ogonki. Jak? Spieszymy z odpowiedzią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz czereśnie? Nie wyrzucaj ogonków

Napar z ogonków czereśni

Ogonki czereśni są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Zawierają też potas, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i niweluje obrzęki.

Warto więc to wykorzystać i przygotować z nich zdrowy napar. Wystarczy zebrać szklankę ogonków, zalać je dwoma szklankami wrzącej wody i odstawić na około 15 minut. Napar warto przelać do słoika (po odfiltrowaniu ogonków) i przechowywać w lodówce — zachowa swoje właściwości przez ok. 3 dni.

Taki domowy napój ma charakterystyczny, uwielbiany przez niektórych smak i oferuje całą masę korzyści zdrowotnych – poza wyżej wymienionymi ogonki z czereśni są również źródłem manganu, potasu, miedzi oraz witamin A, B2 i C.

Dodatkowy smak

Kolejne zastosowanie ogonków czereśni to wykorzystanie ich jako dodatku smakowego do herbaty czy domowych nalewek. Ogonki nadadzą napojom delikatnego, lekko owocowego posmaku.

Zapachowe saszetki

Ogonki od czereśni mogą być również wykorzystane do tworzenia domowych saszetek zapachowych, które nadadzą lekkiego, naturalnego, owocowego zapachu wnętrzu bieliźniarki lub szafy. Wystarczy wysuszyć ogonki przy pomocy suszarki do owoców lub najzwyczajniej — na słońcu. Suszenie może potrwać nawet do kilku dni, a w trakcie całego procesu warto pamiętać o przewracaniu ogonków, by wyschły równomiernie.

Wysuszone ogonki należy włożyć do bawełnianego woreczka, pozostawiając w nim nieco przestrzeni, dzięki której aromaty będą miały szansę się z niego wydobywać.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył