Najgorszy olej do smażenia. Pod wpływem ciepła staje się toksyczną bombą

Olej to produkt obecny niemal w każdej kuchni. Niestety, nie wszyscy wiedzą, że nie każdy olej nadaje się do gotowania. Sprawdź, jaki rodzaj oleju wybrać przygotowując potrawy, żeby były smaczne i do tego zdrowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najgorsze oleje do gotowania

Powszechna opinia głosi, że oleje zawierające idealnie zrównoważone kwasy omega-3 i omega-6 to dobry wybór. Te nienasycone kwasy tłuszczowe są istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jednak ich nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia i może powodować stany zapalne.

Na to turyści zwracają uwagę. "Oczekują teraz unikalnych doświadczeń"

Kolejnym produktem, który może nam zaszkodzić jest olej rafinowany. Smażenie na tego rodzaju oleju powoduje wytwarzanie się toksycznych, potencjalnie rakotwórczych związków.

Oleje wielonasycone to produkty, które nie są zalecane do smażenia. Dlatego np. olej sojowy, kukurydziany, lniany czy olej z pestek dyniowych, nie będą dobrym wyborem. Mają słabą odporność na wysokie temperatury i poddane obróbce termicznej mogą wydzielać toksyczne substancje. Mówi się, że stają się wtedy toksyczną bombą.

Innym produktem, którego powinniśmy unikać jest olej wyprodukowany z roślin modyfikowanych genetycznie. Na zachodzie na liście nasion genetycznie modyfikowanych znajdziemy zarówno rzepak, soję, jak i słonecznika, czyli niezwykle popularne rośliny.

Najlepsze oleje do gotowania

Jednym z olejów, po który warto sięgnąć, gdy chcemy usmażyć potrawę, jest olej kokosowy. Olej ten dobrze sprawdza się podczas obróbki termicznej ponieważ ma wysoki punkt dymienia.

Podobnie jest z olejem z orzechów makadamia lub olejem z awokado. Te artykuły spożywcze również są odporne na działanie wysokiej temperatury. Poza tym możemy je spożywać na zimno jako dodatek do sałatek.

Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki i zmniejszają ryzyko rozwój wielu chorób. Niestety, oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia, ponieważ źle znosi kontakt z wysoką temperaturą. Będzie jednak doskonałym dodatkiem do sałatek.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus