Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Najgorszy tłuszcz do pieczenia. Pełny rakotwórczych toksyn

128
Podziel się

Wiele osób uważa, że wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia czy pieczenia nie ma znaczenia. To ogromny błąd. Od tego, jaki tłuszcz wybierzemy, zależy to, czy przygotowywana przez nas potrawa będzie zdrowa i smaczna, czy pełna rakotwórczych toksyn.

Olej, którego nie wolno podgrzewać.
Olej, którego nie wolno podgrzewać. (Getty Images/iStockphoto)
bEUqRNBx

Tłuszcze w kuchni. Jaki wybrać?

Podstawowym kryterium, którym powinniśmy się kierować podczas wyboru tłuszczu, jest tzw. punktu dymienia. Gdy zostanie on bowiem przekroczony, zaczną powstawać rakotwórcze związki, które mogą przedostać się do naszych potrwa. Najważniejsze więc, by używany przez nas tłuszcz nie zaczął się palić.

bEUqRNBz

Oliwa z oliwek, chociaż jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne od wieków, nie nadaje się do podgrzewania Jej punkt dymienia jest określany na ok. 120-180 stopni Celsjusza. Oczywiście możesz przygotowywać danie z jej dodatkiem w piekarniku, ale tylko jeśli pieczenie nie przekracza 100 stopni.

Również olej lniany, słynący ze swoich antynowotworowych właściwości, powinien być używany wyłącznie na zimno. Wysoka temperatura przekształca go w ‘’toksyczną bombę’’ dla naszego organizmu.

Co ciekawe, tak popularny w polskiej kuchni olej rzepakowy również nie nadaje się do przygotowywania w wysokich temperaturach. Jego punkt dymienia określa się na 130-190 stopni Celsjusza.
Natomiast przy wyborze margaryny, chętnie używanej do pieczenia ciast, eksperci radzą, by wybierać te, które nie zawierają szkodliwych dla organizmu tłuszczów trans.

bEUqRNBF

A zatem, który tłuszcz sprawdzi się w wysokich temperaturach? Najlepszy wybór to masło klarowane. Jego punkt dymienia to ponad 200 stopni Celsjusza. Jest droższe niż pozostałe tłuszcze, ale smażąc na nim, nasze jedzenie nie będzie zawierać rakotwórczych związków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEUqRNCa
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(128)
Janek
3 miesiące temu
Różne herezje na temat jedzenia , żywności w tym kąciku wychodzą spod toksycznego pióra autora o imieniu KGG jak podaje wyżej. Samo czytanie tych różnych bzdur jest już toksyczne i nieuchronnie prowadzi do demencji o czym autor ten fakt przemilcza.
Mariti
4 miesiące temu
To prawda autor wciska kit bo ma sklep z tym maslem i mu nie schodzi bo cena za 0,5 kilo to 19 zl i szuka naiwnych,ja smazenarzepakowym i olwie i jestem zdrowy jak byk rozplodowy
Jan Dwornick
4 miesiące temu
Co za bajki. Autor wcale nie ma pojęcia o czym pisze. Parametry rzepakowego i innych olei w rzeczywistości zupełnie inne. Artykul mija się z rzeczywistością.
bEUqRNCb
Lucjan
4 miesiące temu
Moim zdaniem najgorszy olej jest taki w którym daje sie oprysk przed skoszeniem tak jest w przypadku oleju rzepakowego tzw oprysk na dosychanie. 2-3 tyg przed koszeniem jedzie ciagnik z opryskiwaczem zeby szybciej ziarno doschło. Potem my to jemy w postaci oleju kaszy maki i innych produktów.
Zżdzich
4 miesiące temu
Msargaryna, która nie zawiera tłuszczów trans. Ciekawe.
Smakosz
4 miesiące temu
Bzdura absolutna. Nie tylko temperatura dymienia świadczy o tłuszczu do pieczenia.
Oli
4 miesiące temu
Maslo klarowane,smalec gesi,smalec wieprzowy i kropka.Wszystkie wynalazki do beki!Ciesze sie ze nareszcie corka odczepi sie i przyzna ze mialam racje.
Kaba555
4 miesiące temu
Ja również uważam że smalec z gesiny najlepszy i jest na półkach sklepowych kiedyś mama przywoziła z gór od cioci .W normalnej temperaturze pokojowej jest jak woda to czymś świadczy
Kris
4 miesiące temu
Rzepakowy, a najlepszy kokosowy
adom
4 miesiące temu
Ja używam 10w 40 wystarcza na jakieś 10 tys i jest pewnie o wiele zdrowszy
Logiczne
4 miesiące temu
Tylko smalec z gęsi,ponad 240 i leczniczy.
JanG
4 miesiące temu
Najlepszy od wieków do smażenia jest.... smalec....Żyjesz dlatego że jedli go twoi przodkowie. W umiarze nic nie szkodzi.
Violetta
4 miesiące temu
Ja od wielu lat używam oleju ryżowego zdaje egzamin do sałatek do smażenia nie czuć go w potrawach i ma wysoką temperaturę spalania
bEUqRNBT
Manek
4 miesiące temu
Ja uzywam oleju nie z reklamy to 20 %drozszy i 100 %sciemy propakandy towarow trudno zbywalnych i pierwszego tloczenia ekologiczny jak producent 500h ma na ednej firm reklamowych ziarnai ilosc z hektara rewelacyjne nawozy ekologiczne To pytam Rolnik ktory ma nawoz z gospodarstwa zwierzecy i nasiona swoje to naprawde te wielko powierzchniowe maja tylko Reklame doliczajac do butelki Nie kupuje z pierwszego toczenia i rv reilamy bo to bubel za ktory doliczaja za najwnosc Kazda reklama to sciema po co apteki A piwo to jest napoj alkoholowy jak pijesz w parku to 100 kary a do reklamowania w TV to nisko procentowy bez alkocholowy W niemczech piwo jest napojem a unas na lawce alkoholem a e tv reklama napojem Polska krajem durni
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić