Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Watykan potwierdza.

Zmarł papież Franciszek

Dominika Najda | 
aktualizacja 

Najlepsze dla mózgu i jelit. Jedz jak najczęściej

11

Oprócz walorów smakowych, fermentowana żywność pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz mózgu. Okazuje się bowiem, że kiszonki mogą poprawić nastrój i funkcjonowanie umysłu, a naukowcy mają na to niezbite dowody.

Najlepsze dla mózgu i jelit. Jedz jak najczęściej
Kiszonki są niesamowicie zdrowe, warto jeść je jak najczęściej (Licencjodawca, rzoze19)

Kiszonki dobre na jelita i poprawę nastoju

Miłośników ogórków kiszonych czy kapusty kiszonej nie trzeba szukać daleko. Fermentowana żywność na tym się jednak nie kończy, to również kefir czy w ostatnim czasie popularne kimchi oraz kombucha. Naukowcy przetestowali 200 fermentowanych produktów z całego świata i wyjawili, który jest najlepszy.

Analizą kiszonek zajęli się brytyjscy mikrobiolodzy. "Fermentowane produkty na bazie cukru i fermentowane produkty na bazie warzyw są jak wygrana na loterii, jeśli chodzi o zdrowie jelit i mózgu" - wyjawia dr Ramya Balasubramanian z University College Cork.

Choć w każdym kraju można znaleźć fermentowaną żywność, produkty z całego świata zdobywają coraz większą popularność. Najlepszym tego dowodem jest rosnące zainteresowanie kombuchą oraz kimchi.

Fermentowane produkty na dobry humor

O co więc chodzi z tymi kiszonkami? Popularność fermentowanej żywności to nie tylko moda, ale również sposób na poprawę zdrowia. Powszechnie wiadomo, że dieta ma ogromny wpływ, również na zdrowie psychiczne i wcale nie chodzi jedynie o walory smakowe.

Fermentowana żywność to doskonałe źródło tryptofanu, czyli aminokwasu kluczowego dla produkcji serotoniny. "Hormon szczęścia" jest neuroprzekaźnikiem, który wpływa na nasz nastrój i wiele innych aspektów funkcjonowania mózgu.

W kiszonkach znajdziemy wiele innych ważnych związków, które wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu. Spożywanie fermentowanych produktów może poprawić nasz ogólny nastrój.

Najlepsza dla mózgu kiszonka

Specjaliści z University College Cork sprawdzili 200 produktów spożywczych z całego świata, a wynik okazał się sporym zaskoczeniem. Jaki jest werdykt? Prawie wszystkie kiszonki pozytywnie wpływają na jelita i mózg.

Na szczycie listy znalazły się jednak fermentowane produkty na bazie cukru oraz warzyw. Choć cukier nie cieszy się dobrą opinią, podczas fermentacji substraty z cukru przekształcane są w metabolity, które korzystnie wpływają na organizm.

Istnieje wystarczająco wiele powodów, by do swojej diety wprowadzić kiszonki. To prosty i naturalny sposób, by zadbać o zdrowe jelita, poprawić samopoczucie i urozmaicić jadłospis.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Polacy wybiorą nowego papieża. Zabraknie kardynała Dziwisza
Oficjalna przyczyna śmierci papieża Franciszka. Wiadomo, kiedy ją poznamy
Papież Franciszek był "człowiekiem pokory". Tak żegnają go światowi przywódcy
Król Karol III przemówił po śmierci papieża Franciszka. "Jesteśmy zasmuceni"
Do tego zachęcał papież Franciszek. Chciał, by każdy miał ją przy sobie
Tak ogłosili śmierć papieża Franciszka. Nagranie trafiło do sieci
To miejsce papież Franciszek odwiedził jako pierwsze. Był to ważny symbol
Polski Kościół żegna papieża. Zabiły dzwony. Będą dalsze uroczystości
Paryż żegna papieża Franciszka. Dzwony Notre Dame zabiły 88 razy
Papież Franciszek zostanie uznany świętym? To musi się stać
Pokazali, co się dzieje w Watykanie po śmierci papieża. Zdjęcia trafiły do sieci
Na papieża spoza Europy czekaliśmy wieki. Franciszek przeszedł do historii
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić