Najlepsze dla mózgu i jelit. Jedz jak najczęściej

Oprócz walorów smakowych, fermentowana żywność pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz mózgu. Okazuje się bowiem, że kiszonki mogą poprawić nastrój i funkcjonowanie umysłu, a naukowcy mają na to niezbite dowody.

Kiszonki są niesamowicie zdrowe, warto jeść je jak najczęściejKiszonki są niesamowicie zdrowe, warto jeść je jak najczęściej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | rzoze19

Kiszonki dobre na jelita i poprawę nastoju

Miłośników ogórków kiszonych czy kapusty kiszonej nie trzeba szukać daleko. Fermentowana żywność na tym się jednak nie kończy, to również kefir czy w ostatnim czasie popularne kimchi oraz kombucha. Naukowcy przetestowali 200 fermentowanych produktów z całego świata i wyjawili, który jest najlepszy.

Analizą kiszonek zajęli się brytyjscy mikrobiolodzy. "Fermentowane produkty na bazie cukru i fermentowane produkty na bazie warzyw są jak wygrana na loterii, jeśli chodzi o zdrowie jelit i mózgu" - wyjawia dr Ramya Balasubramanian z University College Cork.

Choć w każdym kraju można znaleźć fermentowaną żywność, produkty z całego świata zdobywają coraz większą popularność. Najlepszym tego dowodem jest rosnące zainteresowanie kombuchą oraz kimchi.

Fermentowane produkty na dobry humor

O co więc chodzi z tymi kiszonkami? Popularność fermentowanej żywności to nie tylko moda, ale również sposób na poprawę zdrowia. Powszechnie wiadomo, że dieta ma ogromny wpływ, również na zdrowie psychiczne i wcale nie chodzi jedynie o walory smakowe.

Fermentowana żywność to doskonałe źródło tryptofanu, czyli aminokwasu kluczowego dla produkcji serotoniny. "Hormon szczęścia" jest neuroprzekaźnikiem, który wpływa na nasz nastrój i wiele innych aspektów funkcjonowania mózgu.

W kiszonkach znajdziemy wiele innych ważnych związków, które wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu. Spożywanie fermentowanych produktów może poprawić nasz ogólny nastrój.

Najlepsza dla mózgu kiszonka

Specjaliści z University College Cork sprawdzili 200 produktów spożywczych z całego świata, a wynik okazał się sporym zaskoczeniem. Jaki jest werdykt? Prawie wszystkie kiszonki pozytywnie wpływają na jelita i mózg.

Na szczycie listy znalazły się jednak fermentowane produkty na bazie cukru oraz warzyw. Choć cukier nie cieszy się dobrą opinią, podczas fermentacji substraty z cukru przekształcane są w metabolity, które korzystnie wpływają na organizm.

Istnieje wystarczająco wiele powodów, by do swojej diety wprowadzić kiszonki. To prosty i naturalny sposób, by zadbać o zdrowe jelita, poprawić samopoczucie i urozmaicić jadłospis.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył