Kamil S. Sikora| 

Najzdrowszy sok. Chroni przed rakiem żołądka, piersi, jelit

109

Są pełne witamin i składników mineralnych, ale najcenniejsze co w nich znajdziemy to antyoksydanty. Związki te stanowią silną broń w profilaktyce nowotworowej. Dowiedz się, które soki zmniejszają ryzyko rozwoju raka.

Najzdrowszy sok. Chroni przed rakiem żołądka, piersi, jelit
Soki mogą mieć silne działanie przeciwnowotworowe (Licencjodawca, REHMAN ASAD)

Sok z winogron

W winogronach znajdziemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, potas, magnez cynk, żelazo, magnez, jod, flawonoidy, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki zawartości cennych substancji te owoce chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i nadciśnienia tętniczego oraz opóźniają proces starzenia. Substancje obecne w winogronach sprawdzają się w walce z rakiem skóry, żołądka, prostaty, piersi i jelit.

Sok z granatów

Prozdrowotne działanie tego napoju był doceniany w starożytnych Chinach. Wyniki licznych badań naukowych potwierdziły, że sok z granatu jest silną bronią w walce z rakiem piersi i prostaty. Te właściwości granat zawdzięcza zawartości przeciwutleniaczy. Poza tym granat usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i pomaga obniżyć zbyt wysokie stężeni złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.

Sok żurawinowy

Żurawina nie tylko zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych w naszym organizmie, ale również poprawia kondycję naszego serca. Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez badaczy z Uniwersytetu Massachusetts w Stanach Zjednoczonych potwierdziły, że ekstrakt z owoców żurawiny hamuje rozwój komórek rakowych w jelicie grubym, działa przeciwalergicznie i chroni cukrzyków przed rozwojem zaćmy.

Sok jabłkowy

Jabłka to najbardziej popularne owoce w naszym kraju, które poza walorami smakowymi posiadają także szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Oligosacharydy obecne w jabłkach doskonale sprawdzają się przy leczeniu nowotworu okrężnicy. Dobroczynne działanie tych owoców zostały potwierdzone naukowo przez chińskich naukowców Uniwersytetu w Xi'an. Poza tym regularne spożywanie jabłek dostarcza do naszego organizmu takie cenne elementy jak: witamina C, witaminy z grupy B, beta-karoten, fosfor, siarka, żelazo, magnez, kwercetyna i błonnik pokarmowy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić