Najzdrowszy sok. Chroni przed rakiem żołądka, piersi, jelit

Są pełne witamin i składników mineralnych, ale najcenniejsze co w nich znajdziemy to antyoksydanty. Związki te stanowią silną broń w profilaktyce nowotworowej. Dowiedz się, które soki zmniejszają ryzyko rozwoju raka.

Soki mogą mieć silne działanie przeciwnowotworoweSoki mogą mieć silne działanie przeciwnowotworowe
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | REHMAN ASAD

Sok z winogron

W winogronach znajdziemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, potas, magnez cynk, żelazo, magnez, jod, flawonoidy, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki zawartości cennych substancji te owoce chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i nadciśnienia tętniczego oraz opóźniają proces starzenia. Substancje obecne w winogronach sprawdzają się w walce z rakiem skóry, żołądka, prostaty, piersi i jelit.

Sok z granatów

Prozdrowotne działanie tego napoju był doceniany w starożytnych Chinach. Wyniki licznych badań naukowych potwierdziły, że sok z granatu jest silną bronią w walce z rakiem piersi i prostaty. Te właściwości granat zawdzięcza zawartości przeciwutleniaczy. Poza tym granat usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i pomaga obniżyć zbyt wysokie stężeni złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.

Sok żurawinowy

Żurawina nie tylko zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych w naszym organizmie, ale również poprawia kondycję naszego serca. Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez badaczy z Uniwersytetu Massachusetts w Stanach Zjednoczonych potwierdziły, że ekstrakt z owoców żurawiny hamuje rozwój komórek rakowych w jelicie grubym, działa przeciwalergicznie i chroni cukrzyków przed rozwojem zaćmy.

Sok jabłkowy

Jabłka to najbardziej popularne owoce w naszym kraju, które poza walorami smakowymi posiadają także szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Oligosacharydy obecne w jabłkach doskonale sprawdzają się przy leczeniu nowotworu okrężnicy. Dobroczynne działanie tych owoców zostały potwierdzone naukowo przez chińskich naukowców Uniwersytetu w Xi'an. Poza tym regularne spożywanie jabłek dostarcza do naszego organizmu takie cenne elementy jak: witamina C, witaminy z grupy B, beta-karoten, fosfor, siarka, żelazo, magnez, kwercetyna i błonnik pokarmowy.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?