Naukowcy są zgodni. Jedz, a stracisz na wadze nawet cztery razy szybciej

37

Dietetycy potwierdzają, że regularne spożywanie grochu, soczewicy, fasoli czy ciecierzycy pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Jeżeli chcesz schudnąć, włącz do swojego codziennego jadłospisu rośliny strączkowe!

Jak schudnąć? Przygotuj hummus z ciecierzycy
Jak schudnąć? Przygotuj hummus z ciecierzycy (Getty Images)

Większość roślin strączkowych zawiera znaczne ilości białka, błonnika i cennych witamin. Spożywanie ich wspomaga metabolizm, obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i reguluje poziom cukru w organizmie. Według ekspertów ds. żywienia, osoby często jedzące rośliny strączkowe, tracą na wadze cztery razy więcej niż osoby, które rzadziej po nie sięgają.

Groch łuskany podobnie jak banan zawiera znaczne ilości potasu, którego niedobór może spowolnić nasz metabolizm i utrudniać odchudzanie. Z tej rośliny strączkowej możemy przyrządzić nie tylko grochówkę, ale również zrobić dip lub dodać do sałatki.

Fasola to roślina posiadająca wiele odmian. Jednym z najzdrowszych rodzajów jest czarna fasola, będąca bogatym źródłem żelaza, wapnia, fosforu, witaminy C i kwasu foliowego. Jej ziarna można użyć do przygotowania fasolki po bretońsku i sałatki. Czarną fasolę można użyć w postaci oleju lub masła do pieczenia produktów spożywczych.

Ciecierzyca pospolita czyli cieciorka jest głównym składnikiem uwielbianego przez wiele osób hummusu. Ta pochodząca z zachodniej Azji roślina zawiera witaminy A, C, witaminy z grupy B, miedź, mangan, potas, cynk i fosfor. Podobnie jak jej kuzynka fasola, świetnie sprawdza się jako składnik ciast i innego rodzaju wypieków. Mąkę z cieciorki można wykorzystać do zrobienia chleba lub naleśników. Dzięki temu potrawy te będą zawierały większą ilość cennego białka.

Soczewica również zawiera spore ilości białka. Zawiera też folian, który wspiera prace serca oraz magnez niezbędny dla zdrowia naszych kości i mięśni. Wegetarianie podkreślają, że ta roślina to doskonały zamiennik mięsa. Można ją dodać do sosu bolognese, ciastek czekoladowych lub posmarować nią pieczywo.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić