Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Masz je w kuchni. Niszczą żołądek i wątrobę

137

Znajdują się w niemal każdej polskiej kuchni, wzbogacają smak potraw i podnoszą ich prozdrowotne właściwości. Niestety, regularne stosowanie niektórych popularnych przypraw może poważnie uszkodzić naszą wątrobę. Dowiedz się, na jakie produkty powinniśmy szczególnie uważać.

Masz je w kuchni. Niszczą żołądek i wątrobę
Uważaj na te przyprawy, mogą negatywnie wpływać na zdrowie (Getty Images, Vedrana Sucic / EyeEm)

Cynamon cassia

Ta popularna przyprawa doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do deserów, domowych wypieków, lodów oraz mięsnych potraw i rybnych dań. Cynamon ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Warto jednak wiedzieć, że regularne sięganie po cynamon cassia, który ma w sobie znaczne ilości kumaryny, szkodzi naszej wątrobie i zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu tego ważnego narządu. Dlatego w trosce o nasze zdrowie powinniśmy dodawać do ulubionych potraw i napojów cynamon cejloński.

Sól

Jest jedną z najpopularniejszych przypraw, a jednocześnie należy do najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie występuje w żywności. Sól, czyli tzw. biała śmierć, stosowana w nadmiarze przyczynia się do rozwoju takich schorzeń jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory układu pokarmowego, otyłość i zawał serca. Produkty bogate w sól zaburzają również prawidłowe funkcjonowanie wątroby i mogą prowadzić do jej zwłóknienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak

Ostre przyprawy

Takie przyprawy jak chilli, jalapeno i habanero zawierają znaczne ilości kapsaicyny, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także pomaga schudnąć. W dużych ilościach może jednak wpływać niekorzystnie na układ pokarmowy. Nadmiar ostrych dodatków do potraw na dłuższą metę przyczynia się do występowania chorób żołądka i problemów z wątrobą.

Ocet

Stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. Używany jako dodatek do sałatek, śledzi, marynowanych warzyw, takich jak papryka, ogórki czy grzybki podkreśla ich smak i dodaje ostrości. Kwaśny smak octu ceniony jest też przez miłośników zimnych nóżek. Niestety, ocet stosowany jest też przez osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, a to bardzo niebezpieczny sposób na odchudzanie. W nadmiarze ocet wyniszcza bowiem czerwone krwinki krwi, a także podrażnia błonę śluzową żołądka. Może wzmagać refluks i powodować bóle brzucha.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rozmowa Putina i Trumpa. Prześledził nastroje. "Rosjanie świętuję zwycięstwo"
Odkrycie strażników leśnych w Puszczy Słupeckiej. "Działanie z premedytacją"
Mogło być bardzo źle. Sześcioro dzieci trafiło do szpitala
Coraz trudniej je spotkać. Dramatyczny spadek liczebności wróbli w Polsce
Przyszłość żywności. Mięso z drukarki 3D i hodowle komórkowe
Nielegalne pamiątki z Chorwacji. Musisz to wiedzieć przed wyjazdem
Gdańsk. Przed blokiem leżało ciało mężczyzny i zwłoki psa
Sugestie Trumpa w kierunku Ukrainy. Zełenski nie mówi "nie"
Ostre reakcje niemieckiej prasy. "Putin traktuje Trumpa jak swojego agenta"
Poznańskie "passeratti" nagrane. Wjechał na czerwonym świetle i ruszył buspasem
Od tego zaczęło się życie na Ziemi? Naukowcy wskazują nową hipotezę
Nocne marki są bardziej narażone na depresję. Naukowcy odkryli dlaczego
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić