Masz je w kuchni. Niszczą żołądek i wątrobę
Znajdują się w niemal każdej polskiej kuchni, wzbogacają smak potraw i podnoszą ich prozdrowotne właściwości. Niestety, regularne stosowanie niektórych popularnych przypraw może poważnie uszkodzić naszą wątrobę. Dowiedz się, na jakie produkty powinniśmy szczególnie uważać.
Cynamon cassia
Ta popularna przyprawa doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do deserów, domowych wypieków, lodów oraz mięsnych potraw i rybnych dań. Cynamon ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Warto jednak wiedzieć, że regularne sięganie po cynamon cassia, który ma w sobie znaczne ilości kumaryny, szkodzi naszej wątrobie i zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu tego ważnego narządu. Dlatego w trosce o nasze zdrowie powinniśmy dodawać do ulubionych potraw i napojów cynamon cejloński.
Sól
Jest jedną z najpopularniejszych przypraw, a jednocześnie należy do najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie występuje w żywności. Sól, czyli tzw. biała śmierć, stosowana w nadmiarze przyczynia się do rozwoju takich schorzeń jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory układu pokarmowego, otyłość i zawał serca. Produkty bogate w sól zaburzają również prawidłowe funkcjonowanie wątroby i mogą prowadzić do jej zwłóknienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Ostre przyprawy
Takie przyprawy jak chilli, jalapeno i habanero zawierają znaczne ilości kapsaicyny, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także pomaga schudnąć. W dużych ilościach może jednak wpływać niekorzystnie na układ pokarmowy. Nadmiar ostrych dodatków do potraw na dłuższą metę przyczynia się do występowania chorób żołądka i problemów z wątrobą.
Ocet
Stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. Używany jako dodatek do sałatek, śledzi, marynowanych warzyw, takich jak papryka, ogórki czy grzybki podkreśla ich smak i dodaje ostrości. Kwaśny smak octu ceniony jest też przez miłośników zimnych nóżek. Niestety, ocet stosowany jest też przez osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, a to bardzo niebezpieczny sposób na odchudzanie. W nadmiarze ocet wyniszcza bowiem czerwone krwinki krwi, a także podrażnia błonę śluzową żołądka. Może wzmagać refluks i powodować bóle brzucha.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie