Masz je w kuchni. Niszczą żołądek i wątrobę

Znajdują się w niemal każdej polskiej kuchni, wzbogacają smak potraw i podnoszą ich prozdrowotne właściwości. Niestety, regularne stosowanie niektórych popularnych przypraw może poważnie uszkodzić naszą wątrobę. Dowiedz się, na jakie produkty powinniśmy szczególnie uważać.

Various Colorful Herbs And Spices In Glass Container On Wooden BackgroundPhoto taken in Zagreb, CroatiaVedrana Sucic / EyeEmboard, glass, curry, pepper, color, cook, herbs, powder, salt, texture, colorful, domestic, vintage, woodUważaj na te przyprawy, mogą negatywnie wpływać na zdrowie
Źródło zdjęć: © Getty Images | Vedrana Sucic / EyeEm

Cynamon cassia

Ta popularna przyprawa doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do deserów, domowych wypieków, lodów oraz mięsnych potraw i rybnych dań. Cynamon ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Warto jednak wiedzieć, że regularne sięganie po cynamon cassia, który ma w sobie znaczne ilości kumaryny, szkodzi naszej wątrobie i zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu tego ważnego narządu. Dlatego w trosce o nasze zdrowie powinniśmy dodawać do ulubionych potraw i napojów cynamon cejloński.

Sól

Jest jedną z najpopularniejszych przypraw, a jednocześnie należy do najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie występuje w żywności. Sól, czyli tzw. biała śmierć, stosowana w nadmiarze przyczynia się do rozwoju takich schorzeń jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory układu pokarmowego, otyłość i zawał serca. Produkty bogate w sól zaburzają również prawidłowe funkcjonowanie wątroby i mogą prowadzić do jej zwłóknienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak

Ostre przyprawy

Takie przyprawy jak chilli, jalapeno i habanero zawierają znaczne ilości kapsaicyny, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także pomaga schudnąć. W dużych ilościach może jednak wpływać niekorzystnie na układ pokarmowy. Nadmiar ostrych dodatków do potraw na dłuższą metę przyczynia się do występowania chorób żołądka i problemów z wątrobą.

Ocet

Stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. Używany jako dodatek do sałatek, śledzi, marynowanych warzyw, takich jak papryka, ogórki czy grzybki podkreśla ich smak i dodaje ostrości. Kwaśny smak octu ceniony jest też przez miłośników zimnych nóżek. Niestety, ocet stosowany jest też przez osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, a to bardzo niebezpieczny sposób na odchudzanie. W nadmiarze ocet wyniszcza bowiem czerwone krwinki krwi, a także podrażnia błonę śluzową żołądka. Może wzmagać refluks i powodować bóle brzucha.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę