Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Obniża poziom cholesterolu, tłumi apetyt. Mało znany produkt

2
Podziel się:

Słodkie ziemniaki, czyli tzw. bataty są bardzo zdrowe i świetnie sprawdzają się w kuchni. Według najnowszych badań woda pozostała po ich gotowaniu wspomaga trawienie i ułatwia zrzucenie nadprogramowych kilogramów.

Obniża poziom cholesterolu, tłumi apetyt. Mało znany produkt
(123RF)

Bataty a dieta

Bataty są bogatym źródłem karotenoidów. Znajdziemy w nich również witaminę A. Poza tym słodkie ziemniaki zawierają witaminę B1( tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) oraz B5 i B6. To wszystko sprawia, że wpływają pozytywnie na narząd wzroku, zmniejszają ryzyko nowotworów i spowalniają proces starzenia się organizmu.

Jak donosi ‘’National Institutes of Health”, witaminy z grupy B stymulują produkcje czerwonych krwinek i pomagają dostarczyć niezbędne zasoby energii do naszego organizmu. W magazynie ‘’Heliyon” opublikowano wyniki najnowszych badań, z których wynika, że skrobia w wodzie po gotowanych batatach sprzyja odchudzaniu i reguluje proces trawienia.

Woda po batatach

W Japonii z około wszystkich 15 proc. słodkich ziemniaków wytwarza się produkty pochodzące ze skrobi np. przetworzoną żywność oraz destylowane napoje spirytusowe. Proces ten sprawia, że dużo ścieków z resztkami substancji organicznych zazwyczaj ląduje w rzekach i oceanach.

Ma to negatywny wpływ na środowisko, więc japońscy naukowcy postanowili znaleźć inne zastosowanie dla wody pozostałej po gotowaniu ziemniaków i zajęli się jej analizą. Dr Koji Ishiguro z Narodowego Instytutu Rolnictwa i Badania Żywności w Japonii, razem ze swoim zespołem naukowców przetestował jej walory odżywcze oraz wpływ na utratę masy ciała.

Okazało się, że woda po batatach obniża ona poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wspomaga trawienie, oraz podnosi poziom hormonów metabolicznych. Poza tym woda ze skrobią hamuje apetyt i reguluje metabolizm.

"Byliśmy zaskoczeni, że woda pozostała z gotowania ziemniaków może tłumić apetyt. Wyniki te są bardzo obiecujące. Stwarzają nowe możliwości jej wykorzystania” – mówił dr Koji Ishiguro.

Wody po gotowaniu słodkich ziemniaków nie powinieneś zatem wylewać. Możesz ją odstawić do wystygnięcia, a potem wypić. Jej prozdrowotne właściwości z pewnością wpłyną pozytywnie na twój organizm.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(2)
Adela
rok temu
To sa bzdury! Bataty, jak zwykłe ziemniaki posiadają dużo skrobi. Od dawna już stwierdzono, że ziemniaki - to trucizna, a ludzie codziennie opychają sie krochmalem. Wystarczy przekonać się, gdy zostawimy utłuczone ziemniaki na drugi dzień, to zaraz są obślizgłe i jest na nich warstwa krochmalu. I to jest prawda - ziemniaki to trucizna dla ludzkości. Jeśli jeśc, to najwyżej raz w tygodniu. Ja od wielu lat nie jem w ogóle ziemniaków, a jem przemiennie, ryż, różne kasze, kluski kładzione i czuję się znacznie lepiej, niż kiedyś.
dssss
rok temu
,,W Japonii z około wszystkich 15 proc. słodkich ziemniaków wytwarza się produkty pochodzące ze skrobi " Gratulacje dla piszącego.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić