Oczyszcza płuca z toksyn, chroni przed rakiem. Nie tylko dla palaczy

116

Na rozwój raka płuc są narażeni nie tylko nałogowi palacze, ale również osoby pracujące w szkodliwych warunkach lub obciążone genetycznie. Jednym ze sposobów na poprawienie kondycji zdrowotnej płuc jest odpowiednia dieta. Oto produkty, które pomagają oczyścić płuca i zmniejszają ryzyko raka płuc.

Sok pomidorowy działa przeciwnowotworowo
Sok pomidorowy działa przeciwnowotworowo (Getty Images)

Cytryna, grejpfrut, pomarańcza i inne owoce cytrusowe są bogatym źródłem przeciwutleniaczy mających silne właściwości przeciwnowotworowe. Woda z sokiem z cytryny lub grejpfruta oczyści płuca z toksyn, a także orzeźwi i poprawi twój metabolizm.

Papryka, buraki, fioletowe ziemniaki, bakłażany czy marchewka zawierają sporo alfa karotenu. Ten pigment roślinny to silny antyoksydant, który jest skuteczną bronią w walce z chorobami płuc.

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Roswell Park Cancer Institute w Buffalo udowodniły, że regularne spożywanie brokułów, może zmniejszyć ryzyko nowotworu płuc aż o 55 proc. Te zdrowe właściwości, brokuły zawdzięczają zawartej w nich witaminie C oraz witaminom z grupy B.

Kapusta, sałata, szpinak i mniszek lekarski również powinny się zaleźć w naszym codziennym jadłospisie. Zawierają one beta karoten czyli prowitaminę witaminy A, która niszczy wolne rodniki, chroni narządy wewnętrzne, w tym nasze płuca. Poza tym ten naturalny związek chemiczny wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Jeżeli chcemy zadbać o zdrowie naszych płuc, to do naszego menu powinniśmy koniecznie włączyć owoce takie jak borówka, arbuz, morela, papaja oraz winogrona. Mają w swoim składzie kryptoksantynę, która posiada właściwości antyoksydacyjne. Spożywając owoce zawierające ten naturalny barwnik wzmocnimy nasz organizm i zmniejszymy prawdopodobieństwo zachorowania na raka płuc.

Świeży sok z jabłek i pomarańczy również poprawi kondycję zdrowotną organizmu i zadba o nasze płuca.

Pomidory też powinny być na stałe obecne w codziennym menu. Te czerwone warzywa poddane obróbce cieplnej są bogatym źródłem likopenu. Barwnik ten posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Działa przeciwzapalnie, niszczy grzyby oraz bakterie i neutralizuje wolne rodniki. Ponadto podnosi odporność organizmu i chroni płuca przed nowotworami. Dlatego warto regularnie sięgać po przetwory z pomidorów.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić