Oczyszczają jelita. Chronią przed rakiem trzustki, wątroby i piersi

22

Śliwki umeboshi od setek lat są wykorzystywane w kuchni japońskiej. Są to suszone i marynowane owoce moreli japońskiej, często dodawane do potraw z białego ryżu. Dlaczego warto regularnie jeść śliwki umeboshi?

Umeboshi to zdrowotna bomba
Umeboshi to zdrowotna bomba (Getty Images)

Śliwki umeboshi – właściwości zdrowotne

Umeboshi są bogatym źródłem kwasu cytrynowego, któremu zawdzięczają swój charakterystyczny kwaśny smak. Zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, potasu i manganu oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B.

Dzięki swoim zdrowym właściwościom, piklowane śliwki wspierają prawidłową pracę wątroby. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko stanu zapalnego tego narządu i niealkoholowej choroby wątroby.

Błonnik zawarty w umeboshi wspomaga proces trawienny, a także dba o kondycję zdrowotną żołądka i naszych jelit. Owoce te są naturalną substancja oczyszczającą, pomagają pozbyć się złogów i toksyn oraz skutecznie łagodzą dolegliwości układu pokarmowego.

Poza tym, suszone morele japońskie wykazują właściwości antynowotworowe. Ekstrakt z owoców umeboshi jest silną bronią w walce z rakiem trzustki, wątroby, skóry i piersi.

W umeboshi znajdziemy także sporo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, miażdżycy i chorób serca oraz działają pozytywnie na układ nerwowy.

Obecność śliwek umeboshi w naszym menu, korzystnie wpłynie na budowę kości i uchroni nas przed osteoporozą. Polifenole, które zawierają te owoce, stymulują produkcję kolagenu tworzącego strukturę kości.

Włączenie do codziennego jadłospisu owoców umeboshi pomoże utrzymać w organizmie właściwe stężenie cukru, którego nadmiar we krwi przyczynia się do rozwoju cukrzycy.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić