Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Polacy go uwielbiają. Niestety, to najbardziej rakotwórczy olej

466

Regularnie sięganie po niektóre produkty spożywcze może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu, a nawet doprowadzić do rozwoju poważnych chorób. Jednym z nich jest tłuszcz powszechnie używany w polskich kuchniach. Dowiedz się, jaki olej jest najbardziej szkodliwy.

Polacy go uwielbiają. Niestety, to najbardziej rakotwórczy olej
Olej słonecznikowy i kukurydziany mogą działać rakotwórczo (Sergii Kolesnikov)

Jak wynika z informacji opublikowanych w brytyjskim magazynie "The Telegraph", do smażenia powinniśmy wybierać olej kokosowy, masło lub oliwę z oliwek. Z kolei olej kukurydziany czy tak uwielbiany przez Polaków olej słonecznikowy, są produktami, których lepiej nie używać w kuchni. Zdaniem naukowców tego rodzaju tłuszcze poddane obróbce termicznej wytwarzają substancje, które wpływają negatywnie na pracę naszego mózgu i układu sercowo-naczyniowego.

Poza tym ich podgrzewanie wydziela aldehyd wykazujący właściwości kancerogenne i zwiększa ryzyko rozwoju demencji. Jeden z autorów badań prof. Martin Grootveld stwierdził, że regularne spożywanie ryb i frytek smażonych w głębokim oleju jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Ilość szkodliwych substancji obecnych w tej bardzo popularnej potrawie w Wielkiej Brytanii może nawet 200 razy przekraczać bezpieczną dla naszego organizmu dawkę toksycznego aldehydu, która jest zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).

O wiele mniej tego związku znajdziemy w podgrzanej oliwie z oliwek, maśle, czy smalcu. Prof. John Stein emerytowany pracownik Uniwersytetu Oksfordzkiego zaznacza, że regularne sięganie po żywność bogatą w znaczne ilości kwasów omega-6, może zaburzać wchłanianie cennych kwasów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zdaniem prof. Steina deficyt tych tłuszczów sprzyja pojawieniu się zaburzeń psychicznych i może odpowiadać za dysleksję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szkodliwy olej sojowy. Badania nie pozostawiają wątpliwości

Należy jednak pamiętać, że niezależnie od rodzaju tłuszczu, jakiego użyjemy, smażenie jest jednym z najbardziej szkodliwych sposobów przygotowania posiłków. Przygotowując potrawy w ten sposób zwiększamy stężenie złego cholesteroli LDL w krwiobiegu. Zaburzona gospodarka lipidowa w organizmie przyczynia się do rozwoju miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nawet do przedwczesnego zgonu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 12.05.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Trzaskowski ostro do Nawrockiego: zobowiązał się pan do opieki nad Jerzym Ż.
Ostra wymiana zdań podczas debaty. Hołownia: Nawrocki jest kłamcą
Tak Trzaskowski nazwał Nawrockiego. Nagranie z debaty rozgrzało sieć
Stanowski zaskoczył przed debatą. Towarzyszył mu egzotyczny zespół
Obietnice kandydatów podczas debaty. Reforma NFZ i obniżenie cen kredytów
"Będę żoną stanu". Joanna Senyszyn o feminatywach
Stanowski szokuje w czasie debaty. Pozdrowił syna. Zaatakował prowadzącą
Stanowski złamał zasady podczas debaty. Oto co miał na pulpicie
Taką bluzę założył Stanowski na debatę. "To chyba niezła okazja"
Wjechała na jezdnię. Wydarzyła się tragedia. Nagranie z Ostrowa
Macron i kokaina? To rosyjski fejk! Uwierzyli w niego polscy politycy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić