Polacy go uwielbiają. Niestety, to najbardziej rakotwórczy olej

Regularnie sięganie po niektóre produkty spożywcze może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu, a nawet doprowadzić do rozwoju poważnych chorób. Jednym z nich jest tłuszcz powszechnie używany w polskich kuchniach. Dowiedz się, jaki olej jest najbardziej szkodliwy.

Sunflower oil in plastic bottles with bright caps. A lot of bottles with clear vegetable oil. Concept: business in sunflower oil.
Sunflower oil in plastic bottles with bright caps. A lot of bottles with clear vegetable oil. Concept: business on sunflower oil, sale.
Sergii Kolesnikov Olej słonecznikowy i kukurydziany mogą działać rakotwórczo
Sergii Kolesnikov

Jak wynika z informacji opublikowanych w brytyjskim magazynie "The Telegraph", do smażenia powinniśmy wybierać olej kokosowy, masło lub oliwę z oliwek. Z kolei olej kukurydziany czy tak uwielbiany przez Polaków olej słonecznikowy, są produktami, których lepiej nie używać w kuchni. Zdaniem naukowców tego rodzaju tłuszcze poddane obróbce termicznej wytwarzają substancje, które wpływają negatywnie na pracę naszego mózgu i układu sercowo-naczyniowego.

Poza tym ich podgrzewanie wydziela aldehyd wykazujący właściwości kancerogenne i zwiększa ryzyko rozwoju demencji. Jeden z autorów badań prof. Martin Grootveld stwierdził, że regularne spożywanie ryb i frytek smażonych w głębokim oleju jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Ilość szkodliwych substancji obecnych w tej bardzo popularnej potrawie w Wielkiej Brytanii może nawet 200 razy przekraczać bezpieczną dla naszego organizmu dawkę toksycznego aldehydu, która jest zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).

O wiele mniej tego związku znajdziemy w podgrzanej oliwie z oliwek, maśle, czy smalcu. Prof. John Stein emerytowany pracownik Uniwersytetu Oksfordzkiego zaznacza, że regularne sięganie po żywność bogatą w znaczne ilości kwasów omega-6, może zaburzać wchłanianie cennych kwasów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zdaniem prof. Steina deficyt tych tłuszczów sprzyja pojawieniu się zaburzeń psychicznych i może odpowiadać za dysleksję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szkodliwy olej sojowy. Badania nie pozostawiają wątpliwości

Należy jednak pamiętać, że niezależnie od rodzaju tłuszczu, jakiego użyjemy, smażenie jest jednym z najbardziej szkodliwych sposobów przygotowania posiłków. Przygotowując potrawy w ten sposób zwiększamy stężenie złego cholesteroli LDL w krwiobiegu. Zaburzona gospodarka lipidowa w organizmie przyczynia się do rozwoju miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nawet do przedwczesnego zgonu.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?