Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Polacy go uwielbiają. Niestety, to najbardziej rakotwórczy olej

245
Podziel się:

Regularnie sięganie po niektóre produkty spożywcze może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu, a nawet doprowadzić do rozwoju poważnych chorób. Jednym z nich jest tłuszcz powszechnie używany w polskich kuchniach. Dowiedz się, jaki olej jest najbardziej szkodliwy.

Polacy go uwielbiają. Niestety, to najbardziej rakotwórczy olej
Olej słonecznikowy i kukurydziany mogą działać rakotwórczo (Sergii Kolesnikov)

Jak wynika z informacji opublikowanych w brytyjskim magazynie "The Telegraph", do smażenia powinniśmy wybierać olej kokosowy, masło lub oliwę z oliwek. Z kolei olej kukurydziany czy tak uwielbiany przez Polaków olej słonecznikowy, są produktami, których lepiej nie używać w kuchni. Zdaniem naukowców tego rodzaju tłuszcze poddane obróbce termicznej wytwarzają substancje, które wpływają negatywnie na pracę naszego mózgu i układu sercowo-naczyniowego.

Poza tym ich podgrzewanie wydziela aldehyd wykazujący właściwości kancerogenne i zwiększa ryzyko rozwoju demencji. Jeden z autorów badań prof. Martin Grootveld stwierdził, że regularne spożywanie ryb i frytek smażonych w głębokim oleju jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Ilość szkodliwych substancji obecnych w tej bardzo popularnej potrawie w Wielkiej Brytanii może nawet 200 razy przekraczać bezpieczną dla naszego organizmu dawkę toksycznego aldehydu, która jest zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).

O wiele mniej tego związku znajdziemy w podgrzanej oliwie z oliwek, maśle, czy smalcu. Prof. John Stein emerytowany pracownik Uniwersytetu Oksfordzkiego zaznacza, że regularne sięganie po żywność bogatą w znaczne ilości kwasów omega-6, może zaburzać wchłanianie cennych kwasów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zdaniem prof. Steina deficyt tych tłuszczów sprzyja pojawieniu się zaburzeń psychicznych i może odpowiadać za dysleksję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szkodliwy olej sojowy. Badania nie pozostawiają wątpliwości

Należy jednak pamiętać, że niezależnie od rodzaju tłuszczu, jakiego użyjemy, smażenie jest jednym z najbardziej szkodliwych sposobów przygotowania posiłków. Przygotowując potrawy w ten sposób zwiększamy stężenie złego cholesteroli LDL w krwiobiegu. Zaburzona gospodarka lipidowa w organizmie przyczynia się do rozwoju miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nawet do przedwczesnego zgonu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(245)
Realista
2 tyg. temu
Oleje są niezdrowe bo ich zapasy są małe, zaraz margaryna okaże się cudownym lekiem na coś tam.
Krzysztof
2 tyg. temu
zdrowie jest najważniejsze
Krzysztof
2 tyg. temu
zdrowie jest najważniejsze
emerytka1957
3 miesiące temu
używam tylko oleju rzepakowego .
Nieznajoma
3 miesiące temu
Przecież masło w wysokiej temperaturze przypala się i jest niezdrowe! Oliwa z oliwek tylko na surowo.Kto w krajach bałkańskich smaży na oliwie z 1szego tłoczenia?? Ano nikt...
żabka
3 miesiące temu
jak to nie używać oleju słonecznikowego? ależ używać, jak najbardziej jest zdrowy, tyle że na surowo, proszę tu nie wprowadzać dezinformacji. o tym że słonecznikowy nie nadaje się do smażenia wiadomo od dziesięcioleci, właściwie wie to każda pani domu, ale po tym artykule wiele z nich zarzuci również używanie go do sałatek
odpowiadacz
3 miesiące temu
A moze to nie olej był zły tylko te farbowane łososie hodowane w kadziach gdzie 30 % z nich ginie i jest zjadane przez współtowarzyszy? a u nas najdroższe ryby .
po co olej?
3 miesiące temu
smażę na suchej patelni
nation
3 miesiące temu
Wydaje się, że najbardziej szkodliwy jest zużyty olej silnikowy.
Antycebulak
3 miesiące temu
smalec i po sprawie Nasi ojcowie i dziadkowie jedli to co teraz niezdrowe i bylo ok. Czym oni teraz pasa ludzkosc i jakie beda tego efekty wyjdzie w przyszlosci. Pozdrawiam Myslacych Normalnie
Maks
3 miesiące temu
Nie od dziś wiadomo,że wszystko co smażone , obojętnie na czym, jest trucizną.
Maks
3 miesiące temu
Artykuł na zamówienie.Co za bzdury !!!
CyborgPierwsz...
3 miesiące temu
Rzepakowy, polski, najzdrowszy
Black&223345
3 miesiące temu
Mylicie kokosowy z palmowym. Rzepakowy jest wodorowany co sprawia że jest trans. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Oiwa z oliwek nadaje się do spożycia na zimno.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić