Polacy uwielbiają takie piwo. Skutki są fatalne

Piwa bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu zyskują na popularności, a ich sprzedaż regularnie wzrasta. Napoje te są często uważane za zdrowszą alternatywę dla piw tradycyjnych. Czy jednak rzeczywiście są bezpieczne? Wyniki najnowszych badań wskazują na jedno ważne, zdrowotne zagrożenie.

Uwaga na piwo bezalkoholoweUwaga na piwo bezalkoholowe
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Justin Case

Uwaga na piwo

Regularne spożywanie alkoholu zwiększa m.in. ryzyko chorób serca i wątroby oraz nowotworów. Faktem jest jednak, że pod jednym względem piwo jest dla naszego zdrowia bezpieczne.

- Tradycyjne piwo jest ogólnie uważane za niegroźne pod względem patogenów przenoszonych przez żywność. Dzieje się tak za sprawą kilku barier: stężenia alkoholu, gorzkich kwasów chmielowych, niskiego pH, wysokiej ilości rozpuszczonego dwutlenku węgla i niskiego poziomu tlenu. Gdy jedna lub więcej z tych barier jest nieobecna lub jest na niewystarczającym poziomie, piwo może stać się podatne na przetrwanie i rozwój patogenów - tłumaczy dr Ann Charles-Vegdahl z Cornell University.

Piwo bezalkoholowe (i z niską zawartością alkoholu)

Zapotrzebowanie konsumentów na produkty bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu gwałtownie rośnie, także wśród Polaków. Amerykańscy naukowcy zbadali więc potencjalne zagrożenie, jakie piwa bezalkoholowe mogą stanowić pod kątem przenoszenia bakterii. W tym celu umieścili niewielkie ilości pięciu szczepów bakterii (w tym E. coli i salmonelli) w piwach bezalkoholowych i o niskiej zawartości alkoholu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zatrute piwo. Zmarły już trzy osoby

Piwa były przechowywane w temperaturach 4°C i 14°C przez 63 dni. Po tym czasie naukowcy sprawdzili, czy bakterie w nich przetrwały.

Okazało się, że:

  • bakterie rozwijały się w piwie bezalkoholowym w obu temperaturach,
  • bakterie rozwijały się w piwach o niskiej zawartości alkoholu (3,2 proc.) w temperaturze 14°C, ale nie rozwijały się w temperaturze 4°C.

Zobacz także: Wywołuje potomanię. Nie pij, bo skończy się przepukliną mózgu

-Wyniki tego badania wskazują, że producenci napojów powinni ustalić priorytety i utrzymywać plany bezpieczeństwa żywności wraz z praktykami specyficznymi dla producentów piw niskoalkoholowych i bezalkoholowych - wyjaśnia dr Charles-Vegdahl.

Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of Food Protection.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 28.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 28.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Posiadłość robi wrażenie. Tu Trump przyjął Zełenskiego
Posiadłość robi wrażenie. Tu Trump przyjął Zełenskiego
Czesi policzyli. Tyle Polacy wydają na wakacje. "Zaskoczyła nas"
Czesi policzyli. Tyle Polacy wydają na wakacje. "Zaskoczyła nas"
Zabawa dzieci w Tatrach. Bulwersujące nagranie
Zabawa dzieci w Tatrach. Bulwersujące nagranie
Wyszedł ze szpitala i zniknął. Tajemnicze zaginięcie w Zgierzu
Wyszedł ze szpitala i zniknął. Tajemnicze zaginięcie w Zgierzu
Kuriozalna reklama w Rosji. Putin w roli św. Mikołaja
Kuriozalna reklama w Rosji. Putin w roli św. Mikołaja
Leśnicy pokazali jego zdjęcie. "To rzadkość"
Leśnicy pokazali jego zdjęcie. "To rzadkość"
Śnieg wraca do Polski. Początek 29 grudnia. "Totalny paraliż"
Śnieg wraca do Polski. Początek 29 grudnia. "Totalny paraliż"
Spotkanie Trump-Zełenski. Wiadomo, do kogo zadzwonią po rozmowie
Spotkanie Trump-Zełenski. Wiadomo, do kogo zadzwonią po rozmowie
Nagrali kierowcę BMW. Ledwo stał na nogach
Nagrali kierowcę BMW. Ledwo stał na nogach
Jechał trasą S7. Nagle taki widok. Zwolnił cały ruch
Jechał trasą S7. Nagle taki widok. Zwolnił cały ruch
Poniżali seniorkę w autobusie. To stało się na koniec
Poniżali seniorkę w autobusie. To stało się na koniec