Dominika Najda| 

Polscy naukowcy potwierdzają. Oto co wspomaga odchudzanie

45

Wątroba to niezwykle ważny narząd, którego zwykle nie rozpieszczamy spożywając alkohol i stosując nieodpowiednią dietę. Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie ma jednak dobre wiadomości.

Polscy naukowcy potwierdzają. Oto co wspomaga odchudzanie
Chrom wspomaga odchudzanie (Licencjodawca, Francisco Viana Machado)

Naukowcy wykazali, że funkcjonowanie wątroby można poprawić. Wystarczy lekkostrawna dieta i odpowiednia suplementacja.

Zespół badaczy podzielił się swoimi wynikami w czasopiśmie "International Journal of Molecular Sciences".

Wszyscy z nas, którzy odżywiają się bardzo niezdrowo, prędzej czy później odczują negatywne skutki swoich nieodpowiedzialnych zachowań żywieniowych np. w postaci problemów z wątrobą – wyjaśnia prof. Jerzy Juśkiewicz z IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Odtrucie wątroby. Te domowe sposoby pomogą z detoksykacją

- Najlepszym sposobem na poprawę swojego zdrowia jest zmiana diety na niskotłuszczową. W połączeniu z nowymi nawykami żywieniowymi terapię warto uzupełnić suplementacją chromem, który m.in. wspomaga redukcję otłuszczenia i stanu zapalnego wątroby - dodaje.

A dlaczego chrom? Jest to bardzo ważny mikroelement, który wpływa na metabolizm tłuszczu, białek i węglowodanów. Przyczynia się do regulacji metabolizmu węglowodanowo-lipidowego i może redukować masę ciała.

Chrom bardzo często jest składnikiem w suplementach diety przyjmowanych podczas walki ze zbędnymi kilogramami. Najpopularniejszą jego formą jest organiczny pikolinian chromu (Cr-Pic), który pomaga w redukcji masy ciała bez utraty masy mięśniowej.

Naukowcy poszukują innych form chromu, które będą lepiej się wchłaniać niż Cr-Pic. Warto jednak podkreślić, że nie jest to złoty środek na odchudzanie.

- W niektórych opracowaniach naukowych wskazano, że należy ostrożnie podchodzić do chromu jako suplementu przeciwdziałającego otyłości, gdyż w niektórych eksperymentach odnotowano pogorszenie funkcjonowania niektórych organów wewnętrznych – zauważa prof. Jerzy Juśkiewicz.

Uwagę badaczy przyciągnął kompleks chromu z aminokwasami oraz nieorganiczna forma chromu w postaci nanocząstek. Na zastosowanie ich jednak musimy poczekać, konieczne są dalsze testy, obecnie badania ograniczone są na modelach zwierzęcych.

Niemniej jednak wnioski naukowców są zachęcające. Przejście na dietę lekkostrawną i niskotłuszczową jest doskonałym sposobem na poprawę funkcjonowania wątroby, zmniejsza stan zapalny i pomaga odtłuścić narząd.

Dodatek chromu znacznie wspomaga korzyści płynące ze zmiany diety.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić