Kamil S. Sikora| 

Powoduje raka, udar i zawał. Sygnał, że właśnie wykańcza mózg

249

Ten wysokoprocentowy trunek bardzo często pojawia się na weselach, imieninach, urodzinach i spotkaniach towarzyskich. Czysta wódka to jeden z najchętniej wybieranych napojów alkoholowych przez Polaków. Warto jednak pamiętać, że spożywanie nadmiernych ilości szkodzi nie tylko wątrobie, ale wykańcza również serce i mózg.

Powoduje raka, udar i zawał. Sygnał, że właśnie wykańcza mózg
Wódka to rakotwórczy alkohol, który po kolei wykańcza narządy (Licencjodawca, Aldo Pavan)

O tym, że regularne spożywanie nadmiernych ilości alkoholu wyniszcza wątrobę, nie trzeba nikogo uświadamiać. Jak się okazuje, nawet znikome dawki wódki mogą w rezultacie prowadzić do jej stłuszczenia oraz zaburzać procesy metaboliczne czy prawidłowe stężenie cukru w tym narządzie wewnętrznym.

Napoje alkoholowe zawierające wódkę wpływają niekorzystnie również na układ nerwowy, co w efekcie upośledza funkcje odpowiadające za mowę, motorykę i lokomocję. Pierwsze objawy uszkodzenia mózgu spowodowane nadmiarem alkoholu to problemy z pamięcią i koncentracją oraz opóźniona reakcja na bodźce zewnętrzne. Poza tym znaczne ilości wódki zwiększają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak nadciśnienie tętnicze, zawał serca i udar mózgu. Sięgając po wódkę, zaburzamy również pracę trzustki, co może wywołać hipoglikemię lub znaczne obniżenie stężenia glukozy w krwiobiegu.

Jak wynika z badań naukowych, kobiety, które zbyt piją wódkę, są bardziej narażone na nowotwór piersi i wcześniejsze pojawienie się menopauzy. Ten uwielbiany przez wielu Polaków napój alkoholowy prowadzi do zaburzeń hormonalnych, powodując tym samym zaburzoną erekcję i obniżoną zdolność rozrodczą u mężczyzn. Ponadto wódka jest jednym z czynników ryzyka raka gardła, jamy ustnej, przełyku, krtani i jelita grubego.

Warto wspomnieć, że wódka jest produktem wysokokalorycznym. Pijąc wódkę, dostarczamy do organizmu nie tylko puste kalorie, ale także zwiększamy ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości. Poza czystą wódką, na rynku jest dostępna niezliczona ilość smakowych wysokoprocentowych trunków. Tego rodzaju artykuły spożywcze mają w swoim składzie sporo cukrów prostych, które w nadmiarze podnoszą prawdopodobieństwo zachorowania na insulinooporność lub cukrzycę typu 2.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić