Tanie, popularne smarowidło. Podnosi cholesterol, prowadzi do otyłości i cukrzycy

Miksy tłuszczowe często goszczą na naszych stołach zamiast masła i margaryny. Są bardzo popularne, jednak nie mają zbyt dobrej opinii. Czy powinny na stałe znajdować się w naszym jadłospisie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.

Tanie, popularne smarowidło. Podnosi cholesterol, prowadzi do otyłości i cukrzycy
Źródło zdjęć: © Getty Images
8

Wiele osób podczas robienia zakupów ma ten sam dylemat - wybór między margaryną, masłem a miksem tłuszczowym. Często nie mamy czasu, żeby dokładnie sprawdzić, co znajduje się w składzie produktów umieszczony na etykiecie, więc wybieramy pierwszy produkt, który wpadnie nam w ręce. To ogromny błąd. Warto jednak zwrócić uwagę na skład i poznać różnicę między tymi smarowidłami.

Miksy to połączenie masła (tłuszczu mlecznego) z olejami roślinnymi albo tłuszczami utwardzonymi. Możemy je kupić w postaci kostki, osełki lub w plastikowym pojemniku czy kubku.

Czy warto sięgać po miksy zamiast masła i margaryny?

Wszystko zależy od tego z jakich składników miksy zostały przygotowane. Jeżeli nie zawierają dużej ilości cholesterolu i kwasów tłuszczowych, mogą być świetną alternatywą dla kalorycznego masła. Niestety wiele z nich zawiera olej palmowy oraz tłuszcze utwardzone, które występują także w margarynie. Poza tym w ich składzie często znajdziemy substancje konserwujące i składniki aromatyzujące.

Obecne w miksach margaryna i olej palmowy posiadają dużą ilość tłuszczów trans, które ponoszą poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Tłuszcze trans spożywane w nadmiarze mogą powodować nadwagę i otyłość.

Poza tym przyczyniają się do rozwoju insulinooporności i zachorowania na cukrzycę typu 2. Zbyt duża ilość tłuszczów trans ma również związek z rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego np. miażdżycy. Jeżeli chcemy zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru, powinniśmy ograniczyć ich spożycie.

Wybierajmy miksy, których skład jest dla nas jak najmniej szkodliwy. Dobrej jakości produkt zawiera masło i olej roślinny, np. lniany, powinien być również wzbogacony witaminami. Zawartość tłuszczu mlecznego w miksie powinna wynosić od 10 do 80 proc.

Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Iga Świątek awansuje do ćwierćfinału turnieju WTA w Madrycie
Iga Świątek awansuje do ćwierćfinału turnieju WTA w Madrycie
100 dni Trumpa. Będzie trzecia kadencja? Ameryka podzielona bardziej niż kiedykolwiek
100 dni Trumpa. Będzie trzecia kadencja? Ameryka podzielona bardziej niż kiedykolwiek
Wyjątkowe sceny w łódzkim ZOO. Foka była świadkiem zaręczyn "Foki"
Wyjątkowe sceny w łódzkim ZOO. Foka była świadkiem zaręczyn "Foki"
Nie żyje ceniona pielęgniarka. "Mariolko, na zawsze pozostaniesz w naszej pamięci"
Nie żyje ceniona pielęgniarka. "Mariolko, na zawsze pozostaniesz w naszej pamięci"
Fatalne wieści. Europa będzie podzielona
Fatalne wieści. Europa będzie podzielona
Polska uczennica zaginęła w Anglii. Szkoła prosi o pomoc
Polska uczennica zaginęła w Anglii. Szkoła prosi o pomoc
Niemcy mówią o Polsce. Pada słowo "potęga"
Niemcy mówią o Polsce. Pada słowo "potęga"
Tragedia w Koninie. Nie żyje matka i niemowlę
Tragedia w Koninie. Nie żyje matka i niemowlę
Czym wyczyścić ruszt od grilla? Prosty sposób
Czym wyczyścić ruszt od grilla? Prosty sposób
Leśnicy pokazali ujmujący widok w lesie. "To zupełnie naturalne"
Leśnicy pokazali ujmujący widok w lesie. "To zupełnie naturalne"
Szykujcie się na anomalie. Zacznie się 3 maja
Szykujcie się na anomalie. Zacznie się 3 maja
Wracała ze świetlicy wiejskiej. Dramat seniorki
Wracała ze świetlicy wiejskiej. Dramat seniorki