Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Tanie, popularne smarowidło. Podnosi cholesterol, prowadzi do otyłości i cukrzycy

6
Podziel się:

Miksy tłuszczowe często goszczą na naszych stołach zamiast masła i margaryny. Są bardzo popularne, jednak nie mają zbyt dobrej opinii. Czy powinny na stałe znajdować się w naszym jadłospisie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.

Miksy tłuszczowe zawierają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans
Miksy tłuszczowe zawierają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans (Getty Images)

Wiele osób podczas robienia zakupów ma ten sam dylemat - wybór między margaryną, masłem a miksem tłuszczowym. Często nie mamy czasu, żeby dokładnie sprawdzić, co znajduje się w składzie produktów umieszczony na etykiecie, więc wybieramy pierwszy produkt, który wpadnie nam w ręce. To ogromny błąd. Warto jednak zwrócić uwagę na skład i poznać różnicę między tymi smarowidłami.

Miksy to połączenie masła (tłuszczu mlecznego) z olejami roślinnymi albo tłuszczami utwardzonymi. Możemy je kupić w postaci kostki, osełki lub w plastikowym pojemniku czy kubku.

Czy warto sięgać po miksy zamiast masła i margaryny?

Wszystko zależy od tego z jakich składników miksy zostały przygotowane. Jeżeli nie zawierają dużej ilości cholesterolu i kwasów tłuszczowych, mogą być świetną alternatywą dla kalorycznego masła. Niestety wiele z nich zawiera olej palmowy oraz tłuszcze utwardzone, które występują także w margarynie. Poza tym w ich składzie często znajdziemy substancje konserwujące i składniki aromatyzujące.

Obecne w miksach margaryna i olej palmowy posiadają dużą ilość tłuszczów trans, które ponoszą poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Tłuszcze trans spożywane w nadmiarze mogą powodować nadwagę i otyłość.

Poza tym przyczyniają się do rozwoju insulinooporności i zachorowania na cukrzycę typu 2. Zbyt duża ilość tłuszczów trans ma również związek z rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego np. miażdżycy. Jeżeli chcemy zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru, powinniśmy ograniczyć ich spożycie.

Wybierajmy miksy, których skład jest dla nas jak najmniej szkodliwy. Dobrej jakości produkt zawiera masło i olej roślinny, np. lniany, powinien być również wzbogacony witaminami. Zawartość tłuszczu mlecznego w miksie powinna wynosić od 10 do 80 proc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
CNNNC
rok temu
Przeciez to lekarze i dietetycy wypromowali margaryne i mixy . Niby celebrytka Niania promowala margaryne w TV . Margaryna jest juz zakazana w USA
hhhhh
rok temu
jakie wy durnoty piszecie, to jest żałosne. Kiedyś za dobrych czasów było modne hasło " Tylko margaryna i ceres podnoszą interes". Jak piszący nie wiedzą co to ceres to odsyłam do encyklopedii PRL
byli
rok temu
Dlatego smaruję smalcem
Siwyjon
rok temu
PRZECIEŻ TO SAMO ZDROWIE
kierowca
rok temu
tłuszcz trans, to brzmi jak nazwa firmy z Tłuszcza xD
gość
rok temu
A jak obywatel ma pajęczynę na tyłku to świadczy że ? No redaktorku ?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić