Ten alkohol zwiększa ryzyko cukrzycy. Unikaj jak ognia

15

Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do poważnego uszkodzenia wątroby i rozwoju różnego rodzaju chorób, w tym cukrzycy typu 2. Sprawdź, które napoje alkoholowe znacznie podnoszą ryzyko cukrzycy lub mogą spotęgować jej objawy.

Cydr pity regularnie zwiększa ryzyko cukrzycy
Cydr pity regularnie zwiększa ryzyko cukrzycy (Getty Images)

Bez wykonywania odpowiednich badań, cukrzycę trudno zdiagnozować. Jej objawem może być np. ciągłe zmęczenie, które jest symptomem wielu problemów zdrowotnych lub może być spowodowane wykonywaniem ciężkiej pracy.

Jeżeli okaże się, że jesteśmy chorzy na cukrzycę, wtedy poza stosowaniem odpowiednich leków, powinniśmy zmienić swój dotychczasowy styl życia. W tym przypadku konieczne będzie wdrożenie odpowiedniej diety i odstawienie alkoholu. W pierwszej kolejności należy zrezygnować z napojów procentowych wpływających na poziom glukozy w organizmie.

Napoje alkoholowe zawierają dużo kalorii i znaczne ilości cukru, więc mogą powodować cukrzycę lub pogłębiać jej rozwój. Brytyjska organizacja charytatywna Diabetes UK ostrzega, że niektóre rodzaje alkoholu w większym stopniu podnoszą poziom cukru we krwi. Do takich napojów możemy zaliczyć cydr i piwo, mające w swoim składzie dużo cukru.

Jak się okazuje, wypicie nawet jednego kufla tego typu alkoholu, powoduje przekroczenie dziennego limitu spożycia cukru dla cukrzyka. Podobnie jest w przypadku wina, które ma w sobie sporo cukru. Słodkie drinki i likiery również nie są zalecane osobom cierpiących na cukrzycę.

Tak naprawdę, każdy rodzaj alkoholu zaburza proces przemiany materii i wpływa na gospodarkę węglowodanową, więc osoby zmagające się z cukrzycą, powinny całkowicie z niego zrezygnować.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić