Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KAM
|

Ten alkohol zwiększa ryzyko cukrzycy. Unikaj jak ognia

10
Podziel się

Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do poważnego uszkodzenia wątroby i rozwoju różnego rodzaju chorób, w tym cukrzycy typu 2. Sprawdź, które napoje alkoholowe znacznie podnoszą ryzyko cukrzycy lub mogą spotęgować jej objawy.

Cydr pity regularnie zwiększa ryzyko cukrzycy
Cydr pity regularnie zwiększa ryzyko cukrzycy (Getty Images)
bEDNcNOZ

Bez wykonywania odpowiednich badań, cukrzycę trudno zdiagnozować. Jej objawem może być np. ciągłe zmęczenie, które jest symptomem wielu problemów zdrowotnych lub może być spowodowane wykonywaniem ciężkiej pracy.

Jeżeli okaże się, że jesteśmy chorzy na cukrzycę, wtedy poza stosowaniem odpowiednich leków, powinniśmy zmienić swój dotychczasowy styl życia. W tym przypadku konieczne będzie wdrożenie odpowiedniej diety i odstawienie alkoholu. W pierwszej kolejności należy zrezygnować z napojów procentowych wpływających na poziom glukozy w organizmie.

bEDNcNPb

Napoje alkoholowe zawierają dużo kalorii i znaczne ilości cukru, więc mogą powodować cukrzycę lub pogłębiać jej rozwój. Brytyjska organizacja charytatywna Diabetes UK ostrzega, że niektóre rodzaje alkoholu w większym stopniu podnoszą poziom cukru we krwi. Do takich napojów możemy zaliczyć cydr i piwo, mające w swoim składzie dużo cukru.

Jak się okazuje, wypicie nawet jednego kufla tego typu alkoholu, powoduje przekroczenie dziennego limitu spożycia cukru dla cukrzyka. Podobnie jest w przypadku wina, które ma w sobie sporo cukru. Słodkie drinki i likiery również nie są zalecane osobom cierpiących na cukrzycę.

bEDNcNPh

Tak naprawdę, każdy rodzaj alkoholu zaburza proces przemiany materii i wpływa na gospodarkę węglowodanową, więc osoby zmagające się z cukrzycą, powinny całkowicie z niego zrezygnować.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEDNcNPC
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
.Xx
2 miesiące temu
Nie piłem piwa,wina,cydru i chyba cud ,cukrzyca mi się przyplątała. O dziwo po ,,ćwiarteczce" 40% cukier spada. Wątrobę mam zdrową!
∞Iq
2 miesiące temu
... Jak każdy alkohol
Dzidziamaksia
2 miesiące temu
Czerwone wytrawne wino przyspiesza metabolizm i jest dla cukrzyków wskazane Oczywiscie jedna lampka do obiadu a nie cała flaszka
bEDNcNPD
hamilkar
2 miesiące temu
Brednie! To najlepiej od razu kupić sobie trumnę i czekać na śmierć!
Faaaz
2 miesiące temu
Na przyklad piwo ma jeden z najwyzszych ideksow glikemicznych, cos ze 110 czy nawet 120. To samo slodkie wina. Za to wódeczka zbija cukier wspaniale, nie ma chyba lepszego i prostszego sposobu na obnizenie cukru, jak walniecie sety. Albo paru set.
099
2 miesiące temu
Dno nie artykuł...
Irys
2 miesiące temu
Ale jak cukier spada, to można sobie golnąć piwko dla wyrównania?
Cukrzyczka
2 miesiące temu
Co to za bzdury, czerwone pólwytrawne obniża poziom cukru i diabetolodzy je polecają.
Siwyjon
2 miesiące temu
Keto i wszysyko wróci do normy
AA
2 miesiące temu
pozostaje nam wódka :D
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić