Toksyczne dla organizmu. Ryzyko raka wątroby wzrasta

Dzięki zawartości witaminy A, B, C, E, wapnia, żelaza, potasu, cynku i przeciwutleniaczy wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Dlatego ziarna słonecznika warto jeść regularnie. Niestety w tych zdrowych nasionach mogą znajdować się substancje, które podnoszą ryzyko raka wątroby.

The raw seed for sunflower.Raw food seed for sunflower.yulyafesikVegetarian Food, Organic, Sunflower, Snack, Refreshment, Seed, SpoonNasiona słonecznika mogą zawierać toksyczne aflatoksyny
Źródło zdjęć: © Getty Images | yulyafesik

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Michigan State University w Stanach Zjednoczonych udowodniły, że ziarna słonecznika mogą zawierać aflatoksyny. Są to toksyczne substancje, które należą do grupy mykotoksyn wytwarzanych przez niektóre gatunki grzybów (głównie Aspergillus).

Namnażają się w takich produktach spożywczych jak fistaszki, migdały, pistacje oraz zboża rosnących na terenach tropikalnych o dużej wilgoci. Ta szkodliwa substancja może znajdować się również w chlebie, olejach roślinnych i przyprawach. Wyniki licznych badań naukowych udowodniły, że aflatoksyny wykazują właściwości hepatotoksyczne, teratogenne i mutagenne. Przez co wpływają niekorzystnie na pracę nerek, osłabiają naszą odporność i mogą przyczynić się do rozwoju pierwotnego raka wątroby. Poza tym są odporne na temperaturę.

Na łamach czasopisma naukowego "Plos One" opublikowano wyniki analizy, które sugerują, że regularne spożywanie pestek słonecznika przechowywanych i hodowanych w specyficznych warunkach może przyczynić się do rozwoju raka wątroby. Badania przeprowadzono w Tanzanii. Warunki panujące w tej części świata sprzyjają namnażaniu się toksycznych grzybów. W 60 proc. ziaren pochodzących z Tanzanii, które były poddane analizie, stwierdzono obecność aflatoksyn.

Potrzebne są dalsze badania w celu określenia wskaźników spożycia produktów z nasion słonecznika u ludzi i zwierząt w celu oceny narażenia i lepszego zrozumienia roli nasion słonecznika w ciastach jako źródła aflatoksyn w diecie – stwierdził jeden z autorów badań prof. Gale Strasburg.

Zdaniem Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ), żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to czy kupowane przez nas produkty pochodzą ze sprawdzonych i renomowanych źródeł. Warto również pamiętać, że orzechy, nasiona zbóż i suszone owoce znajdujące się w naszej kuchni, nie powinny być przechowywane w ciepłych i wilgotnych miejscach.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"