aktualizacja 

Unikaj tej podpałki do grilla. Może wydzielać rakotwórcze związki

1

Grillowanie to bardzo popularna forma spędzania czasu w Polsce. Podczas robienia zakupów na grilla, poza wyborem produktów spożywczych i węgla, ważne jest również zaopatrzenie się w odpowiednią podpałkę. Dowiedz się, jakie są rodzaje podpałek dostępnych w sklepach, i którą najlepiej wybrać.

Podpałki do grilla to produkty łatwopalne, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu.
Podpałki do grilla to produkty łatwopalne, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu. (Getty Images)

Podpałki do grilla to produkty łatwopalne, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Żeby wybrać produkt bezpieczny i ekologiczny, należy sprawdzić oznaczenie na opakowaniu. Symbol ISO świadczy o tym, że podpałka spełnia standardy bezpieczeństwa, a FSC oznacza, że produkt został wyprodukowany w zgodzie z ekologią.

Jednym z rodzajów podpałek do grilla są te wyprodukowane na bazie parafiny. Występują w postaci kostek lub w formie płynu i spalają się wolniej niż podpałki produkowane z alkoholu etylowego. Jeżeli jest to płyn, należy wylać go na węgiel, poczekać parę minut, a następnie podpalić. Zanim zaczniemy grillować mięso lub warzywa, używając tego rodzaju podpałki należy odczekać co najmniej 25 minut. Parafina spalając się powoduje tworzenie się toluenu i benzenu, które są niebezpieczne dla zdrowia. Nadmiar toluenu może zaszkodzić nerkom i wątrobie, a także podrażnić nasze oczy i skórę. Benzen ma właściwości kancerogenne i może powodować przewlekłe zatrucia.

Podpałki których głównym składnikiem jest alkohol etylowy, zazwyczaj występują w formie żelu. Ten rodzaj podpałek do grilla rozpala się szybciej niż podpałki zrobione z parafiny. W procesie ich spalania również powstają toksyczne substancje. Są łatwo rozpuszczalne w wodzie więc ich zagaszenie nie sprawi nam problemu.

Podpałki kerozynowe są wyprodukowane z ciekłej frakcji ropy naftowej i zazwyczaj występują w formie białych kostek. Ten produkt jest łatwopalny i wygodny w użyciu. Niestety, spalanie tej podpałki powoduje produkcję szkodliwych substancji, które mogą przeniknąć do grillowanego jedzenia. Ważne jest, żeby po jej rozpalaniu odczekać przynajmniej 20 minut i nie dodawać jej w trakcie przyrządzania potraw.

Z pewnością najzdrowsze jest stosowanie podpałek ekologicznych, które nie zawierają parafiny ani innych toksycznych substancji.

Jeżeli zamiast podpałek które możemy kupić w sklepie chcemy użyć papieru i drewna to warto pamiętać, by nie rozpalać grilla za pomocą gazet z farbą drukarską oraz nie używać do tego celu części drzew iglastych. Spalanie gazet z farbą powoduje dużą ilość dymu, a szyszki i igły są nasączone żywicą, która podczas spalania wytwarza niebezpieczne dla zdrowia substancje.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić