Milena Górecka| 
aktualizacja 

W tej postaci jest najzdrowszy. Serce i wątroba ci podziękują

6

Czosnek, niepozorny dodatek do wielu potraw, jest przejawem geniuszu natury. Eksperci są zgodni co do tego, w jakiej formie należy go spożywać. Zwłaszcza w sezonie zimowym.

W tej postaci jest najzdrowszy. Serce i wątroba ci podziękują
Czosnek to naturalny antybiotyk (Licencjodawca, wang mengmeng)

Zalety czosnku

W jednym ząbku tej rośliny znajduje się około 2 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy B6 i manganu, a także 1 proc. potrzebnej dawki witaminy C i selenu. Czosnek dostarcza również cennych minerałów takich jak wapń, miedź, potas, fosfor oraz żelazo, a także witaminę B1.

Korzyści dla serca

Allicyna, obecna w czosnku, odgrywa kluczową rolę w regulacji poziomu cukru we krwi oraz wspiera funkcjonowanie serca. Regularne włączanie czosnku do diety może przyczynić się do obniżenia poziomu tłuszczu i cholesterolu we krwi.

Badania wskazują, że spożywanie czosnku w formie surowej może zapobiegać tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Dodatkowo, ekstrakty czosnkowe wykazały zdolność do redukcji złogów w naczyniach krwionośnych nawet o 80 proc. u osób z zespołem metabolicznym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo

Ochrona wątroby

Czosnek to również źródło związków siarkowych, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Te właściwości mogą wspierać procesy detoksykacji wątroby i zapobiegać jej uszkodzeniom.

Wsparcie dla układu nerwowego i działanie antynowotworowe

Dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego, a także dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, czosnek może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

Badania na zwierzętach potwierdzają natomiast, że allicyna zawarta w czosnku wykazuje silne działanie antynowotworowe.

Pomoc w walce z infekcjami

Czosnek ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.

Jak spożywać czosnek? Eksperci są zgodni

Eksperci podkreślają, że największe korzyści zdrowotne przynosi spożywanie czosnku w surowej postaci. Nawet krótkotrwała obróbka termiczna może zmniejszyć jego właściwości przeciwzapalne! Idealnym sposobem na czerpanie korzyści z czosnku jest dodawanie go do potraw na surowo lub przygotowanie z niego sfermentowanego syropu - szczególnie jeśli borykamy się z przeziębieniem.

Wspólna fermentacja miodu i czosnku to proces, w którym łączy się surowy, niepasteryzowany miód z całymi ząbkami czosnku. Proces ten wykorzystuje naturalne właściwości fermentacyjne miodu, by rozwinąć w nim dodatkowe korzyści zdrowotne i wzbogacić jego smak.

Do fermentacji używa się surowego, niepasteryzowanego miodu i świeżego czosnku. Eksperci zalecają włożenie dwóch lub trzech obranych ząbków czosnku do słoika i zalanie ich surowym miodem. Ważne jest, aby miód całkowicie pokrywał czosnek, tworząc środowisko beztlenowe, które sprzyja fermentacji.

Słoik należy delikatnie zamknąć i umieścić w chłodnym i suchym miejscu, po czym codziennie — przez miesiąc - "odbijać" wieczko, by uniknąć wzrostu ciśnienia podczas fermentacji.

Po czterech tygodniach mikstura będzie gotowa do spożycia! Czosnek staje się miękki i łagodniejszy w smaku, a miód nabierze głębszego, bardziej złożonego profilu smakowego. Co więcej, fermentacja zwiększy bioaktywność niektórych składników czosnku. Powstałą miksturą można smarować ser, krakersy i warzywa.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić