W tej postaci jest najzdrowszy. Serce i wątroba ci podziękują

Czosnek, niepozorny dodatek do wielu potraw, jest przejawem geniuszu natury. Eksperci są zgodni co do tego, w jakiej formie należy go spożywać. Zwłaszcza w sezonie zimowym.

sliced garlic
sliced garlic
wang mengmengCzosnek to naturalny antybiotyk
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | wang mengmeng

Zalety czosnku

W jednym ząbku tej rośliny znajduje się około 2 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy B6 i manganu, a także 1 proc. potrzebnej dawki witaminy C i selenu. Czosnek dostarcza również cennych minerałów takich jak wapń, miedź, potas, fosfor oraz żelazo, a także witaminę B1.

Korzyści dla serca

Allicyna, obecna w czosnku, odgrywa kluczową rolę w regulacji poziomu cukru we krwi oraz wspiera funkcjonowanie serca. Regularne włączanie czosnku do diety może przyczynić się do obniżenia poziomu tłuszczu i cholesterolu we krwi.

Badania wskazują, że spożywanie czosnku w formie surowej może zapobiegać tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Dodatkowo, ekstrakty czosnkowe wykazały zdolność do redukcji złogów w naczyniach krwionośnych nawet o 80 proc. u osób z zespołem metabolicznym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo

Ochrona wątroby

Czosnek to również źródło związków siarkowych, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Te właściwości mogą wspierać procesy detoksykacji wątroby i zapobiegać jej uszkodzeniom.

Wsparcie dla układu nerwowego i działanie antynowotworowe

Dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego, a także dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, czosnek może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

Badania na zwierzętach potwierdzają natomiast, że allicyna zawarta w czosnku wykazuje silne działanie antynowotworowe.

Pomoc w walce z infekcjami

Czosnek ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.

Jak spożywać czosnek? Eksperci są zgodni

Eksperci podkreślają, że największe korzyści zdrowotne przynosi spożywanie czosnku w surowej postaci. Nawet krótkotrwała obróbka termiczna może zmniejszyć jego właściwości przeciwzapalne! Idealnym sposobem na czerpanie korzyści z czosnku jest dodawanie go do potraw na surowo lub przygotowanie z niego sfermentowanego syropu - szczególnie jeśli borykamy się z przeziębieniem.

Wspólna fermentacja miodu i czosnku to proces, w którym łączy się surowy, niepasteryzowany miód z całymi ząbkami czosnku. Proces ten wykorzystuje naturalne właściwości fermentacyjne miodu, by rozwinąć w nim dodatkowe korzyści zdrowotne i wzbogacić jego smak.

Do fermentacji używa się surowego, niepasteryzowanego miodu i świeżego czosnku. Eksperci zalecają włożenie dwóch lub trzech obranych ząbków czosnku do słoika i zalanie ich surowym miodem. Ważne jest, aby miód całkowicie pokrywał czosnek, tworząc środowisko beztlenowe, które sprzyja fermentacji.

Słoik należy delikatnie zamknąć i umieścić w chłodnym i suchym miejscu, po czym codziennie — przez miesiąc - "odbijać" wieczko, by uniknąć wzrostu ciśnienia podczas fermentacji.

Po czterech tygodniach mikstura będzie gotowa do spożycia! Czosnek staje się miękki i łagodniejszy w smaku, a miód nabierze głębszego, bardziej złożonego profilu smakowego. Co więcej, fermentacja zwiększy bioaktywność niektórych składników czosnku. Powstałą miksturą można smarować ser, krakersy i warzywa.

Wybrane dla Ciebie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"