Milena Górecka| 
aktualizacja 

Najmodniejszy shot na wirusy. Zbija cukier, wymiata cholesterol

9

Zarówno miód, jak i czosnek są od lat chwalone za swoje korzyści zdrowotne. Ich wspólna fermentacja podwaja te korzyści, a wielbiciele medycyny naturalnej na całym świecie coraz częściej chwalą sobie taką metodę na zdrowie. Hasztag #HoneyGarlic ma 40 milionów wyświetleń na TikToku! Jak przygotować słynną czosnkowo-miodową miksturę?

Najmodniejszy shot na wirusy. Zbija cukier, wymiata cholesterol
Czosnek i miód to mocarze na odporność (Licencjodawca)

Miód i czosnek - duet na grypę

Połączenie miodu z czosnkiem nazywane jest "środkiem zmieniającym życie", "płynnym złotem" i "nową ulubioną przyprawą".

Miód jest bogaty w przeciwutleniacze, ma działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i wykazuje korzystny wpływ na układ pokarmowy. Działa antynowotworowo, do tego uchodzi za środek tłumiący kaszel i chroniący gardło.

Czosnek jest z kolei źródłem związków siarkowych o silnym działaniu antyoksydacyjnym, może wspomagać detoksykację wątroby i zapobiegać jej uszkodzeniom, ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Reguluje poziom cukru i cholesterolu, wspiera serce i układ odpornościowy.

Połączenie tych składników jest, zdaniem wielu, remedium na choroby często występujące o tej porze roku. Nie wystarczy jednak spożywać regularnie obu tych produktów.

Fermentacja miodu i czosnku

Wspólna fermentacja miodu i czosnku to proces, w którym łączy się surowy, niepasteryzowany miód z całymi ząbkami czosnku. Proces ten wykorzystuje naturalne właściwości fermentacyjne miodu, by rozwinąć w nim dodatkowe korzyści zdrowotne i wzbogacić jego smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo

Do fermentacji używa się surowego, niepasteryzowanego miodu i świeżego czosnku. Eksperci zalecają włożenie dwóch lub trzech obranych ząbków czosnku do słoika i zalanie ich surowym miodem. Ważne jest, aby miód całkowicie pokrywał czosnek, tworząc środowisko beztlenowe, które sprzyja fermentacji.

Słoik należy delikatnie zamknąć i umieścić w chłodnym i suchym miejscu, po czym codziennie przez miesiąc "odbijać" wieczko, by uniknąć wzrostu ciśnienia podczas fermentacji.

Po czterech tygodniach mikstura będzie gotowa do spożycia! Czosnek staje się miękki i łagodniejszy w smaku, a miód nabierze głębszego, bardziej złożonego profilu smakowego. Co więcej, fermentacja zwiększy bioaktywność niektórych składników czosnku.

Miksturą można smarować ser, krakersy i warzywa — całkowicie zmieniając ich smakowe oblicze.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić