Wyniszczające połączenie. Zalegają w żołądku nawet przez 8 godzin

Chociaż proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej, to warto wiedzieć, że nie wszystkie pokarmy trawimy w ten sam sposób. Niektóre z nich potrzebują wielu godzin, aby zostały całkowicie strawione, a ich resztki wydalone z naszego organizmu. Sprawdź, które pokarmy najdłużej zalegają w żołądku.

Grzyby oraz śledzie w occie są wyjątkowo szkodliwe dla żołądka

Smalec, konserwy mięsne, boczek, słonina, kiełbasa, smażona kaszanka, wędliny naszpikowane chemicznymi dodatkami, podroby – wszystkie te produkty nie tylko obciążają i podrażniają układ pokarmowy, ale i zalegają w żołądku nawet do 8 godzin. Zwłaszcza, gdy są to wyroby wysokoprzetworzone. Trawienie tłuszczów oraz białek ma miejsce dopiero w żołądku, który musi bardzo intensywnie pracować po zjedzeniu posiłku bogatego w te związki. To dlatego po takim jedzeniu czujemy się zmęczeni i ociężali przez wiele godzin.

Tyle samo zalegają w żołądku produkty, w których znajdziemy śmietanę, chodzi tu przede wszystkim o ciasta i torty śmietanowe. Gotowe wypieki to także potężna dawka cukru i tłuszczu. Należy jeść je z umiarem lub całkowicie wyeliminować z naszego jadłospisu, gdyż przyczyniają się do nadwagi, otyłości, powodują wzdęcia i ospałość po posiłku.

Niewskazane są również ryby w occie i śmietanie. Takie połączenie sprawia, że pokarm jest dłużej trawiony i przez wiele godzin zalega w żołądku. Co więcej, ocet działa drażniąco na błonę śluzową żołądka i może powodować dyskomfort oraz bóle. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba gotowana na parze lub przygotowana w piekarniku. Eksperci odradzają też spożywania w nadmiarze produktów wędzonych. Makrela, kurczak czy szproty są trawione nawet przez 6 godzin, w dodatku znajdziemy w nich spore ilości soli, która w nadmiarze może zatrzymywać wodę w organizmie, powodować obrzęki oraz nadciśnienie. Wędzone mięso nie jest również wskazane dla osób, które słabo metabolizują tłuszcze.

Co ciekawe, na liście najdłużej zalegających pokarmów w żołądku znalazły się również ukochane przez Polaków grzyby. To przez chitynę, która nie rozpuszcza się w kwasach żołądkowych. Grzyby nie są trawione. Zalegają w żołądku, a potem są wydalane. Najgorsze połączenie dla organizmu to grzyby marynowane w occie lub grzyby w śmietanie

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"