Wyniszczające połączenie. Zalegają w żołądku nawet przez 8 godzin

474

Chociaż proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej, to warto wiedzieć, że nie wszystkie pokarmy trawimy w ten sam sposób. Niektóre z nich potrzebują wielu godzin, aby zostały całkowicie strawione, a ich resztki wydalone z naszego organizmu. Sprawdź, które pokarmy najdłużej zalegają w żołądku.

Grzyby oraz śledzie w occie są wyjątkowo szkodliwe dla żołądka
Grzyby oraz śledzie w occie są wyjątkowo szkodliwe dla żołądka

Smalec, konserwy mięsne, boczek, słonina, kiełbasa, smażona kaszanka, wędliny naszpikowane chemicznymi dodatkami, podroby – wszystkie te produkty nie tylko obciążają i podrażniają układ pokarmowy, ale i zalegają w żołądku nawet do 8 godzin. Zwłaszcza, gdy są to wyroby wysokoprzetworzone. Trawienie tłuszczów oraz białek ma miejsce dopiero w żołądku, który musi bardzo intensywnie pracować po zjedzeniu posiłku bogatego w te związki. To dlatego po takim jedzeniu czujemy się zmęczeni i ociężali przez wiele godzin.

Tyle samo zalegają w żołądku produkty, w których znajdziemy śmietanę, chodzi tu przede wszystkim o ciasta i torty śmietanowe. Gotowe wypieki to także potężna dawka cukru i tłuszczu. Należy jeść je z umiarem lub całkowicie wyeliminować z naszego jadłospisu, gdyż przyczyniają się do nadwagi, otyłości, powodują wzdęcia i ospałość po posiłku.

Niewskazane są również ryby w occie i śmietanie. Takie połączenie sprawia, że pokarm jest dłużej trawiony i przez wiele godzin zalega w żołądku. Co więcej, ocet działa drażniąco na błonę śluzową żołądka i może powodować dyskomfort oraz bóle. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba gotowana na parze lub przygotowana w piekarniku. Eksperci odradzają też spożywania w nadmiarze produktów wędzonych. Makrela, kurczak czy szproty są trawione nawet przez 6 godzin, w dodatku znajdziemy w nich spore ilości soli, która w nadmiarze może zatrzymywać wodę w organizmie, powodować obrzęki oraz nadciśnienie. Wędzone mięso nie jest również wskazane dla osób, które słabo metabolizują tłuszcze.

Co ciekawe, na liście najdłużej zalegających pokarmów w żołądku znalazły się również ukochane przez Polaków grzyby. To przez chitynę, która nie rozpuszcza się w kwasach żołądkowych. Grzyby nie są trawione. Zalegają w żołądku, a potem są wydalane. Najgorsze połączenie dla organizmu to grzyby marynowane w occie lub grzyby w śmietanie

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić